IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-старата швейцарска банка призна за укриване на данъци на американци

Wegelin ще затвори врати, след като стана първата чужда банка, която признава за подобни практики пред властите в САЩ

10:39 | 04.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-старата швейцарска банка призна за укриване на данъци на американци

Най-старата швейцарска банка Wegelin ще затвори врати, след като се призна за виновна пред съд в Ню Йорк за подпомагане на американци да избегнат плащането на данъци, съобщава ВВС.

Това е първата чуждестранна банка, която признава подобни действия. През последните години други швейцарски банки предприеха мерки срещу откриването на офшорни сметки от американски граждани.

Банката съзнателно и агресивно е заела нишата, след като други швейцарски банки прекратиха подобни практики след натиск от САЩ, коментира щатският прокурор Прийт Барара.

Според него това е повратен момент в усилията на властите да подведат под отговорност както физически лица, така и институции, независимо къде се намират, за незаконни действия, които ощетяват американската хазна с милиарди.

Wegelin, която е основана през 1741 г., се е съгласила също така да плати 44 млн. евро глоби на щатските регулатори. Банката обяви, че след края на този процес ще прекрати дейността си.

В продължение на близо десет години Wegelin, която започва дейност в швейцарското градче Санкт Гален 35 години преди Декларацията за независимост на САЩ, е помогнала на над сто американци да укрият данъци за 1,2 млрд. долара от щатските власти.

Управляващият партньор Ото Брудерер каза, че банката е наясно, че миналите й действия са били нередни. Wegelin бе обвинена за първи път през февруари 2011 г., като първоначално твърдеше, че понеже има клонове само в Швейцария, е подвластна единствено на местните облекчени регулации.

Преди четири години швейцарският банков гигант UBS се съгласи да плати глоба от 780 млн. долара на американските власти във връзка с обвинения за съдействие при укриване на данъци. Банката се съгласи и да разкрие лицата със съответните сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Според мен по-трудно ще се намери банка, която НЕ работи по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kofko
преди 11 години
Едва ли е единствената банка, която работи по този начин. Тепърва ще излизат интересни новини по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още