IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чавес губи позиции, след като отново се наложи да девалвира боливара

Мярката вероятно ще ускори инфлацията, която достигна 22,2% през януари

10:37 | 09.02.13 г. 1
<p>
	Привърженик на президента Чавес. Каракас, 4 февруари.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженик на президента Чавес. Каракас, 4 февруари. Снимка: Ройтерс

Венецуела девалвира валутата си за 5-ти път за последните 9 години – стъпка, която може да подкопае подкрепата за президента Уго Чавес и неговите съюзници преди вероятните предсрочни избори по-късно тази година, съобщава Bloomberg.

Най-големият износител на петрол в Южна Америка ще се наложи да проведе предсрочни избори, ако здравословното състояние на Чавес се влоши, след като беше опериран от рак в Куба преди 2 месеца.

Националната валута на страната боливарът ще бъде девалвиран с 32% до 6,3 боливара за долар на 13 февруари (първият работен ден след започналия днес национален карнавал), съобщи финансовият министър на страната Хорхе Джордани.

Необуздани разходи, които почти утроиха фискалния дефицит на Венецуела през миналата година, помогнаха на 58 годишния Чавес да спечели трети 6-годишен мандат. Девалвацията може да помогне за свиване на бюджетния дефицит като увеличи количеството боливари, които правителството печели от продажбата на петрол.

Мярката обаче вероятно ще ускори инфлацията, която достигна 22,2% през януари – най-силният ръст на потребителските цени от 8 месеца.

„Със сигурност ще има политическа цена, която ще се отрази на подкрепата за партията на Чавес. Това обаче ще бъде прието добре от пазарите“, коментира Сиобхан Морден, инвестиционен директор за Латинска Америка на Jefferies Group Inc.  в Ню Йорк.

През юли Венецуела облекчи валутния си режим като позволи на компаниите в страната да си отворят сметки в чуждестранна валута в местните банки.

След изявлението на правителството на черния пазар боливарът изгуби 6% до 19,53 боливара за долар, разкриват данни на Lechuga Verde, която следи реалния курс на валутата.

Девалвацията, която се очакваше от анализаторите през последните месеци, е първата след 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 6
Батко Пешо
преди 11 години
Боже много *** народ има по света.Толкова опити правиха и не разбраха че не става без труд.Навсякъде комунистите свършват така.И предполагам ще има още опити да се живее добре без да се работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още