IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадските власти разследват "шоколадов" картел

Сред заподозрените в уговаряне на цените на шоколадовите продукти в страната са гигантите Nestle и Mars

14:56 | 07.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производители на шоколадови изделия в Канада са обвинени в ощетяване на потребителите.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производители на шоколадови изделия в Канада са обвинени в ощетяване на потребителите. Снимка: Ройтерс

Властите в Канада заподозряха гигантите от хранително-вкусовата промишленост Nestle и Mars, заедно с мрежа от независими дистрибутори на едро, в предполагаем заговор за определяне на цените на шоколадови продукти, пише BBC.

Бюрото по конкуренцията в столицата Отава съобщи, че е открило доказателства, които предполагат картелни споразумения при определянето на цените на сладките изкушения. Обвиненията са насочени към канадските подразделения на Nestle и Mars, както и към дистрибуторите от ITWAL.

Антимонополната структура обяви също, че разследването е осъществено с помощта на канадския клон на американската сладкарска компания Hershey.

Очакванията на длъжностните лица са Hershey Канада, предполагаем съучастник в картелното споразумение, да се признае за виновен в съдебно заседание по-късно този месец в замяна на по-лека присъда.

"Напълно решени сме да търсим тези, които участват в нечуваното антиконкурентно поведение, което вреди на канадските потребители", каза Джон Пекман, и.д. Комисар по конкуренцията.

"Договарянето на цените е тежко престъпление и днешните действия демонстрират решимостта на Бюрото по конкуренцията да спре дейността на този картел в Канада", добави той.

В хода на разследването обвинения са били повдигнати и на трима души. Това са бившият президент на Nestle Канада Робърт Леонидас, бившият ръководител на подразделението за сладкарски и захарни изделия на Nestle Канада Сандра Мартинес, както и на Давид Глен Стивънс, президент и главен изпълнителен директор на ITWAL.

От Mars Канада заявиха, че "възнамеряват енергично да се защитят срещу тези обвинения". "Политика на Mars Канада е да не коментира висящи съдебни спорове и затова не можем да правим допълнителни коментари във връзка с този въпрос", отбелязаха още от компанията.

Hershey от своя страна обявиха, че ще се признаят за виновни по едно от обвиненията, датиращо от 2007 г. "Сегашният мениджърски екип на Hershey Канада, както и компанията и нейното управление като цяло не са имали участие в нерегламентираните действия", се казва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още