IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 призова САЩ да действат бързо за избягване на фалита

Промените в монетарната политика ще бъдат „внимателно прецизирани и ясно оповестявани“, обещават министрите на финансите и управителите на централните банки

10:32 | 12.10.13 г. 4
Г-20 призова САЩ да действат бързо за избягване на фалита

Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните с най-големи икономики в света се обявиха за приемане на спешни мерки от властите в САЩ, насочени към преодоляване на достигнатата безизходна ситуация по отношение на приемането на бюджет за новата финансова година, започнала на 1 октомври, и за повишаване на тавана на държавния дълг, съобщи Интерфакс.

„САЩ трябва да приемат спешни мерки, насочени към преодоляване на краткосрочната неяснота във финансово-бюджетната област“, се посочва в комюнике, прието на срещата.

Впоследствие на пресконференция руският министър на финансите Антон Силуанов потвърди, че този въпрос е бил разискван от министрите, „защото от ситуацията около повишаването на държавния дълг в САЩ, с държавните облигации, разбира се, зависи положението и на други държави, включително и на Русия“.

Силуанов напомни, че 40% от руските резерви са в американски държавни ценни книжа. Той обаче подчерта, че Русия не възнамерява да променя инвестиционната си политика и да се отказва от вложенията си в ДЦК на САЩ.

„Смятам, че в момента няма нужда от промяна на стратегията в инвестирането на нашите резерви“, каза руският министър. Той уточни, че американските ДЦК имат един от най-високите рейтинги. „Влагаме в книжа, които отговарят на всички изисквания за надеждност, а това са надеждни книжа“, изтъкна Силуанов.

Той изрази надежда, че буксуващите преговори за повишаването на тавана на дълга са временно явление.

На свой ред управителят на австрийската централна банка и член на Управителния съвет на Европейската централна банка Евалд Новотни посочи, че всичко, което намалява несигурността, е положително, но че за значителното ѝ понижение е необходимо дългосрочно решение.

В отглас на изявлението на лидерите на страните-членки на Г-20 от миналия месец в Санкт Петербург министрите и управителите на централните банки обещаха да гарантират, че всички промени в монетарната политика са „внимателно прецизирани и ясно оповестявани“.

Те обаче добавят, че преминаването на етапа на промяна на посоката в капиталовите потоци остава сериозно предизвикателство.

Според тях развиващите се икономики остават важни двигатели на световния растеж, въпреки че през последните години растежът в много от тях се забавил и се очаква тази тенденция да се запази.

„Някога имаше изблик на жизнерадост, а сега може би – изблик на песимизъм“, заяви управителят на централната банка на Бразилия Алешандре Томбини. „Бразилия и много от развиващите се икономики като цяло са в много по-силна позиция от обичайно представяната, за да издържат на сегашните преходни трусове“, добави той.

Вижте подробности във видеото на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
soros1111
преди 10 години
пич вземи се прегледай при психиатър :)))да кризи ще има, защото в САЩ и Западна Европа потребяват значително повече от това което вадят, докато хората не се научат да харчат това което вадят ще има балони, Сорос не е виновен за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още