IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада прекратява инвеститорските визи

Програмата не подпомага икономиката на страната достатъчно, изчислиха от кандаското финансово министерство

17:50 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Канада прекратява инвеститорските визи

Канада слага край на инвеститорска програма, която е позволила на голям брой заможни китайци да се преместят в страната, пише CNN.

Програмата позволява на богати инвеститори да кандидатстват за постоянно пребиваване в Канада, при условие, че притежават нетно състояние от 1,6 млн. канадски долара (1,5 млн. щатски долара) и инвестират 800 хил. канадски долара под формата на дългосрочен безлихвен заем за правителството.

Програмата обаче ще бъде прекратена, тъй като правителството е оценило полезността ѝ за икономиката като недостатъчна.

„Малко са доказателства за това, че имигрантите инвеститори поддържат връзки с Канада и допринасят за икономическото развитие на страната“, се съобщава в  доклада на Министерството на финансите на Канада за бюджета за 2014 г.

Тези, които са ползвали програмата, са плащали по-ниски данъци от останалите икономически имигранти и оставането им в Канада за по-дълъг период от време е било по-малко вероятно, се казва в изявление на правителството.

Всички 65 хил. подадени заявления по програмата ще бъдат върнати, а платените такси също ще бъдат възстановени. Около 70% от заявленията са подадени от китайски граждани, предаде South China Morning Post.

След прекратяването на програмата Канада предвижда тестването на нови такива с цел да бъдат намерени иновативни подходи към бизнес имиграцията, които ще подпомогнат растежа на канадската икономика.

Канада не е единствената държава, в която съществуват подобни практики.

В САЩ работи нова програма, която позволява на инвеститори срещу инвестиция от 500 хил. долара зелена карта. Кипър предлага визи за постоянно пребиваване при инвестиция от 300 хил. евро, а Португалия предлага подобна сделка срещу 500 хил. евро.

В Гърция, която голяма част от младежите напускат в посока Северна Европа, инвестиция в недвижима собственост от 250 хил. евро гарантира разрешение за пребиваване за срок от 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още