IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем страни обсъждат иранската ядрена програма

Ще бъде обсъдена възможността за постигане на скорошно споразумение

10:49 | 18.03.14 г.
Седем страни обсъждат иранската ядрена програма

Дипломати от САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия ще се срещнат днес с представители на Техеран във Виена. Разговорите им дават надежда за постигане на скорошно споразумение, свързано с ядрената програма на Иран, предаде Ройтерс.

Въпреки че преговорите между Иран и международната общност продължават, все още не е постигнато съгласие за нивата на обогатяване на уран и няма окончателно решение за съдбата на реактора за тежка вода Арак.

Преди започването на преговорите в австрийския град иранският върховен водач аятолах Али Хаменей даден пълен картбланш на своите дипломати в усилията им да дадат гаранции на Запада, че иранската ядрена програма е само за мирни цели.

В края на миналата година шестте световни сили и Иран постигнаха договорка Техеран да намали нивата на обогатения си уран. В замяна на това Иран получи намаляване на икономическите санкции срещу страната.

Всичко това е междинна стъпка по пътя към постигането на официален договор, с който Западът иска да редуцира иранската ядрена програма, така че тя да не представлява военна заплаха за света. Поставеният краен срок за подписването на договора е юли тази година.

Ислямската република твърдо отказва да затвори някои от ядрените си реактори, но са възможни отстъпки от нейна страна, при условие че санкциите бъдат вдигнати и икономиката има възможност да се съживи.

В същото време Техеран и Москва са обсъдили възможността за изграждането на най-малко два нови ядрени реактора в Иран, които да бъдат от по 1000 мегавата.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още