IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сомалия e най-лошото място в света за отглеждане на деца

Първите три позиции в класацията на "Спасете децата" се заемат от страни от Скандинавския полуостров

10:17 | 06.05.14 г.
Сомалия e най-лошото място в света за отглеждане на деца

Сомалия е най-лошото място през 2014 г., където една жена може да бъде майка, предава Dnes.bg. Констатацията идва от годишното проучване на британската благотворителна организация "Спасете децата" (Save the Children).

Класацията се основава на условията, в които живеят майките на семейства в 178 държави. Тя взима предвид тяхното здраве, образователна степен и ключови индикатори, отнасящи се до децата, като здравословното състояние и храненето, съобщава AFP.

От първото публикуване на доклада през 2000 г. 28 страни са заемали място в последната десетка. Само четири от тях не са били в последно време арена на въоръжен конфликт, като 18 редовно стават жертва на природни бедствия.

Подобно на миналогодишния доклад, последните 10 места са заети от държави от Африка. Сомалия, която е обхваната от гражданска война от 1991 г., е на дъното. Пред нея са Демократична република Конго, която е била на последно място миналата година, Нигер и Мали, пише БТА.

"Спасете децата" изразява особено безпокойство за ситуацията в Сирия, класирана на 115-о място в класацията, от която 1,4 млн. деца и 690 000 жени са избягали вследствие на гражданската война и където всеки месец биват убити до 1 000 жени и деца.

Според класацията най-добрата страна, където може една жена да бъде майка е Финландия, следвана от Норвегия, Швеция, Исландия, Холандия, Дания и Испания. 

Франция разделя 20-ото място с Гърция, а Съединените щати са едва 31-и.

Oще новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още