IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" печели по 3 млн. долара на ден от петрол

Към момента терористичната групировка контролира 11 петролни находища в Сирия и Ирак

11:14 | 15.09.14 г. 14
<p>
	Знаме на &bdquo;Ислямска държава&ldquo; в южната част на град Киркук в Ирак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Знаме на „Ислямска държава“ в южната част на град Киркук в Ирак. Снимка: Ройтерс

Групировката "Ислямска държава", която е завзела значителни територии в Сирия и Ирак, печели всеки ден от продажбата на петрол над 3 милиона долара, което я прави най-богатата терористична организация в историята, съобщи ИТАР-ТАСС.

Към момента екстремистите от "Ислямска държава" контролират 11 петролни находища на територията на Сирия и Ирак. Добиваният там петрол се продава на черно на пазарите в Йордания, Турция и Ирак.

Цената се колебае между 25 и 60 долара за барел, докато пазарната цена на "черното злато" е над 100 долара за барел, посочва Асошиейтед прес.

По оценки на американското разузнаване авиацията на САЩ лесно може да унищожи обектите на петролната инфраструктура, носещи приходи на "Ислямска държава". Вашингтон обаче все още не пристъпва към такива действия, тъй като се опасява да не пострадат цивилни.

АП отбелязва, че "Ислямска държава" печели доста и от грабежи, търговия с хора и взимане на заложници с цел получаване на откуп.

Още за  "Ислямска държава" вижте във видео материала на Bulgaria on Air.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
което е основателна причина за извършването на убийства на мрни граждани.... дано пон това е достатъчна причина мериканците да ги изравнят със земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
абсолютно! Тази сутрин си мислех-те с тоя си акт(ако вярваме на филмите-това им е първата обявена официално война от да кажем 50 год. насам) в същност я признават за държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Какви цивилни на териториите завзети от ИДИЛ ве обама?Там или си от терорист или си мъртвец. Ай сиктир ни тука трева пасем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
само БЕЛИ ПРАВЯТ тези ХАМЕРИКАНЦИ......!!!!!.....целия свет объркаха.....ЕВАЛЛА МАВИ КОМЕНТАРИТЕ СА ТИ ПРАВО В ДЕСЯТКАТА.......АДМИРАЦИИ.....!!!!!.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Mavi там това с Руснаците не съм сигурен дали ще проработи, но да пробват, може и пък да успеят да им заграбят ресурсите. до сега никой не е успял може пък и сефте да има ама може и на нападателите да им е сефте да се наиграят и войната да прикючи в тяхната столица както сочи историята с нападенията над Русия ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
albobo76
преди 9 години
Забрави ли и София Втората Световна Вийна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
как кой бе мой ами поръчителите финансистите - американците кой да е руснаците ли ... :)) Нали пише по 3 милиона долара не милиона рубли или юана... :)) E имаше малко снимки със сенатор John McCain и лидерите на ISIS кой според теб го превозва изкупува и т.н. разни тънки негови или на приятелчета фирмички ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
"....авиацията на САЩ лесно може да унищожи обектите на петролната инфраструктура, носещи приходи на "Ислямска държава". Вашингтон обаче все още не пристъпва към такива действия, тъй като се опасява да не пострадат цивилни"Муааахахаха! Какви хуманисти са станали янките! Това е еволюцията на Новия Световен Ред! Едно време тази същата авиация нямаше такива скруполи в Белград, Багдад и Триполи... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
И след това идва време на Иран, после Русия... или поне такива са плановете... Само да не им мине котка път някъде... хехе! Щото както е видно, всичко е разчетено на войни, войни, войни.... Войни на целия свят срещу целия свят... хахаха! Да живее капитализма и неговата висша фаза - империализма! Ура, господа! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
И все пак най-важният въпрос е: защо западът нарича териториите под контрола на джихадистите ДЪРЖАВА?Ето и отговора: защото така я основават! Когато янките победят и изгонят терористите , тази държава ще си остане държава извън териториите на Ирак и Сирия, вероятно първоначално под международно, разбирай под управление на коалицията на победителите, а после и суверенна държава, подобно на Кувейт. Така янките ще имат тяхна територия, свързваща Персийския залив със Средиземно море, в която могат да правят каквото си поискат. После Башар може да си царува и един век на кой му пука! И остатъците от Ирак да правят каквото искат там, някъде...! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още