IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" печели по 3 млн. долара на ден от петрол

Към момента терористичната групировка контролира 11 петролни находища в Сирия и Ирак

11:14 | 15.09.14 г. 14
<p>
	Знаме на &bdquo;Ислямска държава&ldquo; в южната част на град Киркук в Ирак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Знаме на „Ислямска държава“ в южната част на град Киркук в Ирак. Снимка: Ройтерс

Групировката "Ислямска държава", която е завзела значителни територии в Сирия и Ирак, печели всеки ден от продажбата на петрол над 3 милиона долара, което я прави най-богатата терористична организация в историята, съобщи ИТАР-ТАСС.

Към момента екстремистите от "Ислямска държава" контролират 11 петролни находища на територията на Сирия и Ирак. Добиваният там петрол се продава на черно на пазарите в Йордания, Турция и Ирак.

Цената се колебае между 25 и 60 долара за барел, докато пазарната цена на "черното злато" е над 100 долара за барел, посочва Асошиейтед прес.

По оценки на американското разузнаване авиацията на САЩ лесно може да унищожи обектите на петролната инфраструктура, носещи приходи на "Ислямска държава". Вашингтон обаче все още не пристъпва към такива действия, тъй като се опасява да не пострадат цивилни.

АП отбелязва, че "Ислямска държава" печели доста и от грабежи, търговия с хора и взимане на заложници с цел получаване на откуп.

Още за  "Ислямска държава" вижте във видео материала на Bulgaria on Air.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 28 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Повечето нормални хора си задават куп въпроси, на които демократичните СМИ и още по-демократичните кратуни поклонници на евроатлантизма отказват да задават, защото ако въпросите са неприятни, то отговорите са направо гадни!1.Кой и защо предизвика, подкрепи и финансира събитията в Ирак, Либия и Сирия, където от група религиозни фанатици се роди тази въоръжена до зъби, обучена и организирана ислямистка армия?2.Кой и защо допусна тази армия да отцепи територии и да ги нарече държава, а западът послушно започна да използва същата дума ДЪРЖАВА?!!!!3.Защо тази ДЪРЖАВА се случва в нефтодобивните райони на Сирия и Ирак?4.Кой купува нефта на Ислямска държава? Кой *** може да повярва на още по-тъпашката версия, че се продава на черно? В чии рафинерии отива? Да нямат вече ислямистите и танкери и рафинерии, може би и вериги бензиностанции?Евроатлантическо мазало!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
albobo76
преди 9 години
Що "демократите" на Запад не им наложат санкции подобно на Иран, например?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Как така печели? Кой ги купува, кой ги превозва?Те освен че го добиват имат ли си собствен танкерен флот, през коя борса го продават и парите как им се превеждат?Къде са международните санкции към тези, които работят с тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още