IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ебола попари надеждите за три бедни африкански икономики

Повечето анализатори са на мнение, че икономиката на Африка като цяло ще продължи да расте

11:46 | 16.10.14 г. 1
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Оцелели от вируса ебола жени позират за снимка в Либерия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оцелели от вируса ебола жени позират за снимка в Либерия. Снимка: Ройтерс

Епидемията вреди на икономиката пряко. Търговията спира. Болните не могат да работят. Заразените области са затворени. Събирането на данъци се свива. Перото за здравеопазване набъбва, затруднявайки правителствата, които вече се борят с разходите.

Непреките щети обаче могат да бъдат още по-сериозни, тъй като страхът парализира общностите, засегнати от ебола.

"Хората очевидно много се страхуват," добави Ферейра. "Остават вкъщи и не консумират (...) Полетите са отменени, тъй като никой не желае да отиде там. Хотелите уволняват персонал, тъй като никой не отсяда в тях," посочва той.

Либерия отмени футболни мачове, тъй като това е контактен спорт, а ебола се разпространява чрез потта, посочи Муса Билити, президент на футболната асоциация на Либерия. Спирането на спортните събития се отразява отрицателно на магазина за спортни стоки на Боима Фоли в либерийската столица Монровия. "Напоследък никой не идва да попита, камо ли да купи, спортни стоки," посочва той.

Анализаторите поне са оптимистично настроени, че икономическите щети от кризата могат да бъдат ограничени само до най-силно засегнати страни. Трите страни, поразени от ебола, все пак са малки икономически и проблемите им едва ли ще нарушат търговията извън границите им. Общо трите икономики са наполовина на икономиката на щата Върмонт.

Миналата седмица Международният валутен фонд прогнозира, че 25-те африкански страни, обединени от фонда в групата на държавите с ниски доходи, в която влизат и трите засегнати от ебола страни, ще отчетат общ икономически растеж от 6,3% тази година спрямо 6,1% през 2013 г.

Фактор в полза на Африка: Нигерия, доминиращата икономика в Западна Африка, и Сенегал взеха решителни мерки да идентифицират и изолират жертвите на ебола и хората, които са били в контакт с тях. Изключително впечатлени сме от способността на Нигерия и Сенегал да ограничат епидемията, посочи Ферейра.

Световната банка все още се опасява от най-лошия сценарий, при който ебола излиза от границите на трите най-засегнати страни и се разпространява в цяла Западна Африка. Според този сценарий икономическите загуби в Западна Африка ще достигнат 32,6 милиарда долара тази година и догодина, а ако болестта бъде овладяна - 9 милиарда долара.

Като цяло Африка прави значителни крачки. Шест от страните с най-бърз икономически растеж са в Африка, съобщи Белият дом на срещата на върха САЩ - Африка през август.

Повечето анализатори са на мнение, че икономиката на Африка като цяло ще продължи да расте. Набраната инерция остава значителна, а щетите от ебола все още изглежда, че могат да бъдат ограничени. Не мисля, че ще има дълготрайни щети, отбеляза Ана Розенбърг, която отговаря за Африка на юг от Сахара в Frontier Strategy Group.

"Случващото се с растежа на Африка на юг от Сахара е прекалено значимо и реално, за да бъде пренебрегвано. Нищо не може да спре движението му напред," допълни тя.

Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Добре ми беше, като не се докосвах до компютъра няколко месеца!Ей го, за два дена и ме изкараха от релси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още