IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Австралия още една крачка по-близо до споразумение за свободна търговия

Очаква се 99,9% от австралийския експорт да бъде благоприятстван от липса на вносно мито в Поднебесната империя

09:52 | 17.11.14 г. 2
Китай и Австралия още една крачка по-близо до споразумение за свободна търговия

Китай и Австралия подписаха декларация за намерение за сключване на споразумение за свободна търговия, съобщава Ройтерс. Процесът продължи повече от десет години, през които австралийските власти постепенно отваряха пазарите си и разхлабиха ограниченията за китайски инвестиции.

Сделката ще отвори и китайските пазари за австралийските износители на селскостопански стоки и услугите, като същевременно облекчи рестрикциите за китайски инвестиции в богатата на ресурси Австралия.

Австралийският премиер Тони Абът и китайският президент Си Дзинпин, заедно с няколко министри, подписаха меморандум за разбирателство по време на церемония в парламента в Канбера.

Австралия се опитва да трансформира икономиката си от силната зависимост от износа на минерали, като въглища и желязна руда, до разширяване на производството на храни и селскостопански стоки. Местните медии дори определиха с лека ирония метаморфозата от "добивния бум" до "трапезния бум".

Китай вече е топ търговски партньор на Австралия, като двустранната търговия достигна 130 млрд. щатски долара през 2013 г.

Вицепрезидентът на Националния австралийско-китайски бизнес съвет Пол Гласън приветства разширения достъп до 40 китайски индустрии в сферата на услугите, включително здравеопазването, социалните грижи и образованието.

След като споразумението се приложи в пълна степен, според австралийския министър на търговията Андрю Роб 99,9 на сто от текущия експорт на ресурси, енергия и производство на Австралия ще бъде благоприятстван от липса на вносно мито в Китай.

Същевременно Си Дзинпин направи топло обръщение към парламента, обещавайки задълбочаване на сътрудничеството с Австралия и потвърждавайки готовността на Китай да разреши териториалните спорове със своите съседи чрез дипломатически средства.

"Двете страни решихме да издигнем двустранните ни отношения до едно цялостно стратегическо партньорство. Приближаваме се до края на преговорите за споразумение за свободна търговия", заяви китайският държавен глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
абе вие *** си прайте ама при Тато имахме много добри отношения с китайците, ако ги бяхме запазили и до днес .... ама то де да знаеш коя акция ше излети да му се невиди. Сега прайм теманета на неккав *** генерал от US където никва файда нема от него. А кат гледам кинезите кви влакове праат поне в БДЖ моеше нещо да напраат едни скоростни чудеса до морето ееех мечти ...... а са генерала ше го почешаме за гривата само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
малии са тея китайците ше се видят в мангизи, как си разцъкват и сега само ше препродават на руския. Америте изгубиха бая като ги изпуснаха тея китайци. Жълтурите ше си натрупат мангизи ше им се наложи световно валутата и там с тея опоненти на IMF и World Bank ше после като се видят в пари айде кат US ше започнат да налагат правосъдие и те. Айде после пак наново ше се съюзяваме със САШш и те така се върти кололото на историята.Само Българията овреме треа да разбере на къде духа вятъра, че ние сме винаги контра на тренда, все прайме съюзи най-накрая кат всичко е свършило вече и парите са отишли другаде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още