IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите пазари в Персийския залив удължиха загубите

Разпродажбите на активи не подминаха и развиващите се пазари от този регион на света

18:50 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фондовите пазари в Персийския залив удължиха загубите

Фондовите пазари в Персийския залив удължиха загубите във вторник, след като петролът поевтиня за втори пореден ден. Заплахата от "Grexit" също накара инвеститорите да разпродават рискови активи в световен мащаб, пише Ройтерс.

Широкият индекс MSCI Еmerging Мarkets спадна с 1% до 3-седмично дъно. Водещият индекс в Саудитска Арабия се понижи с 4% по време на търговията, но парира загубите и финишира само с намаление от 0,6 на сто до 8 057 пункта.

Борсата в Дубай поведе губещите в Персийския залив, затваряйки надолу с 3,2 на сто до 3 450 пункта. Пазарът в Обединените арабски емирства, който за разлика от този в Саудитска Арабия е отворен за преки чужди инвестиции, пострада в последните дни вследствие на масовото изтегляне на средства от развиващите се пазари.

Водещият индекс в Aбу Даби спадна с 2,7% до 4 312 пункта, в Кувейт изгуби 1,5% до 6 398 пункта, а борсата в Оман финишира с понижение от 1,3%.

Основният бенчмарк в Египет – CASE, днес е надолу с 2,4% до 8 799 пункта. Като вносител на петрол страната би трябвало да извлече ползи от по-евтината суровина, но египетските акции също са уязвими. Властите в Кайро разчитат на финансова помощ от страните износителки на петрол в Персийския залив, които евентуално биха могли да се свият, ако станат по-предпазливи по отношение на разходите.

Пазарът в Саудитска Абария се възстанови от загубите, след като реч на крал Абдула, прочетена от негово име от принц Салман по националната телевизия, заявява, че най-големият износител на петрол ще се разпореди с „желанията на фирмите“ относно предизвикателствата, причинени от по-ниската цена на петрола. Повече детайли за курса на политиката обаче не бяха разкрити.

Макроданните от деня от Саудитска Арабия показаха, че през декември активността в частния сектор извън енергийния се е увеличила минимално основно поради ръст на производството. Активността в Дубай също се покачва през последния месец от 2014 г.

Акциите на Air Arabia поскъпнаха с 1,4%, след като компанията закупи 49% от капитала на йорданските Petra Airlines и съобщи, че ще изгради център в странатa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още