IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада въведе нови санкции срещу Русия

Новите ограничения засягат концерните "Роснефт" и "Ростех", както и 11 руснаци и 26 проруски сепаратисти от Украйна

10:54 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Канада въведе нови санкции срещу Русия

Канада въведе нови икономически санкции срещу физически и юридически лица от Русия и Украйна, предаде ТАСС.

Новите ограничения засягат петролния гигант "Роснефт", както и политически и военни представители на украинските проруски сепаратисти.

Два месеца след последните си санкции, насочени срещу руските интереси в петролния и газовия сектор, Канада отново се насочи срещу руската икономика със санкции срещу "Роснефт". 

В продължение на няколко месеца Канада се въздържаше от въвеждане на санкции срещу "Роснефт" и "Ростех", тъй като и двете фирми имат бизнес интереси в страната. Канада се опитваше да въведе санкции срещу Русия, които да не вредят на бизнеса на страната.

"Роснефт" държи 30% от голямо канадско петролно находище заедно с Exxon Mobil, а "Ростех" от своя страна участва в съвместно предприятие за производство на самолети заедно с Bombardier Inc. Още преди година Bombardier  заяви, че съвместната дейност между двете компании ще бъде забавена заради санкциите срещу Русия.

Потърпевши от новите санкции ще бъдат и батальоните на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск, както и политическите им организации. 

Общо в канадския списък за санкции са добавени 11 руснаци и 26 украински проруски сепаратисти. Сред получилите забрани за пътувания в Канада са министрите на самопровъзгласилите се сепаратистки републики в Донецк и Луганск. Сред руснаците са народният артист на СССР Йосиф Кобзон, който е и депутат в Думата, и Анатолий Антонов, руски заместник министър на отбраната. 

Освен "Роснефт" в руската част на списъка е и общественото движение "Новорусия".

„Правителството на Канада остава решено да стои на страната на украинския народ срещу продължаващата военна агресия на Русия“, се казва в изявление на премиера на страната Стивън Харпър. Същевременно той подчертава, че мерките са взети в отговор на поредица тежки актове на агресия, извършени от подкрепяните от Русия екстремисти.

„Ако мирното споразумение от Минск се провали, Канада е решена да наложи нови санкции. Канада признава суверенитета и териториалната цялост на Украйна и няма да признае никога незаконната руска окупация на която и да е част от страната“, се казва още в изявлението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още