IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йемен поиска военна интервенция срещу бунтовниците

След успешна военна операция бунтовниците хути превзеха ключова крепост и се приближиха на опасно разстояние до града, в който е президентът на страната

17:57 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Про-правителствени милиции водят битка срещу шиитските бунтовници в Йемен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Про-правителствени милиции водят битка срещу шиитските бунтовници в Йемен. Снимка: Ройтерс

Йеменският министър на външните работи Рияд Ясин призова в сряда за незабавна арабска военна интервенция срещу напредващите шиитски бунтовници, предаде Associated Press, цитирана от БТА.

Ясин заяви пред дубайския сателитен канал Al Arabia, че Йемен е поискал от арабските страни - особено от богатите на петрол сунитски държави в Залива, да изпратят военновъздушни и военноморски сили, за да се противопоставят на шиитските бунтовници, известни като хуси.

Ясин обвини хусите, че проправят пътя към превземане на Йемен от Иран. Бунтовниците отричат да имат връзки с Иран.

Йеменският първи дипломат поиска арабска намеса, след като обкръженият йеменски президент Абд Рабу Мансур Хади избяга от двореца в Аден и се отправи в неизвестна посока, а шиитските бунтовници предложиха парична награда за залавянето му и арестуваха неговия министър на отбраната, допълва Associated Press.

Арабската лига съобщи, че ще разгледа предложението на йеменския външен министър за военна намеса. Това ще стане на среща на министрите на външните работи от организацията утре, предаде Ройтерс.

AFP цитира служители на летището в Аден, че то е затворено от съображения за сигурност.

Ройтерс съобщи, позовавайки се на очевидци, че бойни самолети са прелетели над Аден и са изстреляли ракети по района, в който е резиденцията на Хади. Според думите им зенитни батареи са открили огън по самолетите.

ТАСС предава, че се води интензивна престрелка в Аден близо до телевизионния център и в района Ет Тауахи, където е Управлението по политическа сигурност. 

По данни на телевизия Al Maiadin президентът Хади се е укрил на безопасно място в Аден. Хусите обявиха, че са заловили йеменския министър на отбраната, предаде AFP.

По данни на телевизионния канал Al Manar Саудитска Арабия е изпратила към границите на Йемен бронирана техника и артилерия.

Струпването на саудитски сили се е наложило след като Ансар Аллах, шиитската въоръжена група, завзела йеменската столица Сана през септември 2014, навлезе в град Таиз, приближавайки се все по на юг към базата на подкрепения от САЩ президент Абд Раббу Мансур Хади, намиращ се в момента в пристанищния град Аден.

Напрежението в Йемен касае и други райони на света, тъй като конфликтът се развива в близост до значителни петролни залежи и нестабилността там, може да се отрази на цената на петрола доста бързо. Саудитска Арабия изразява дълбока загриженост и не без основание. Кралството е изправено пред риска от сътресения на своя територия, които могат да се прехвърлят през дългата 1800 км граница с нестабилния Йемен. Източната част на Саудитска Арабия, т.нар. Източна провинция, има богати залежи на петрол, но и е населена със значителна шиитска общност, която също е подкрепяна от Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още