IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Мобиус: Инвестирайте в суровини

Дисбалансите между търсенето и предлагането в сектора ще се коригират с течение на времето, смята популярният инвеститор

15:38 | 08.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марк Мобиус: Инвестирайте в суровини

Въпреки прогнозите за цените на много от суровините, които остават мрачни, дългогодишният инвеститор Марк Мобиус препоръчва отваряне на дълги позиции в повечето поставени под натиск активи, пише CNBC.

"Точно сега, вярвате или не, суровините са далеч от своята реална стойност", каза Мобиус, който е изпълнителен председател на Templeton Emerging Markets Group.

"Никой не знае какво ще се случи по-нататък по отношение на военната ситуация в Близкия изток, така че петролът е нещото, което трябва да се наблюдава. Мисля, че ще има възстановяване", добави той.

След повече от 50-процентния срив в цените на петрола между юни 2014 г. и януари тази година, стабилността на енергийните пазари до голяма степен се възвърна през последните седмици.

Същото обаче не може да се каже за други суровини, като желязната руда, чиято цена пое надолу до десетилетен минимум на фона на загрижеността от пренасищане на предлагането.

Според Мобиус обаче дисбалансите между търсенето и предлагането в сектора на суровините ще се коригират с течение на времето.

"Търсенето на желязна руда и всички тези суровини ще продължи. Разбира се, ние имахме спад напоследък, но глобалният икономически растеж продължава. Това е само временно", каза той.

По думите му при желязна руда, например, спадът на цените ще принуди много производители да прекратят дейността си в резултат на по-балансираната среда между търсенето и предлагането.

Коментирайки други инвестиционни възможности, Moбиус заяви, че китайските експозиции са с най-голяма тежест в портфейла му, следвани от тези в Индия и Тайланд.

Той очаква големите държавни банки в Китай да съумеят да издържат на корпоративните фалити, които вероятно ще възникнат на фона на забавянето на икономиката.

"Те (фалитите – бел. ред.) ще обхванат по-малките банки и по-малките финансови институции", отбеляза още той.

По отношение на Индия Мобиус каза, че министър-председателят Нарендра Моди е започнал управлението си "в правилната посока" с реформите. Въпреки това той изрази известно безпокойство по отношение на скоростта на напредъка.

"Много е трудно в страна като Индия, където има много местна власт. Те не искат да се променят на държавно ниво", изтъкна той.

"Има отделни ситуации, когато държавата ще се справя много добре, защото прави реформи, В други случаи това не е така, така че частните инвеститори трябва да бъдат много внимателни. Ще бъде трудно това да се постигне на национално ниво", добави Мобиус.

За да се предпази от подобни рискове, Марк Мобиус каза, че предпочита да инвестира в експортно ориентирани компании, като Tata Consultancy Services и големите местни конгломерати като Reliance Industries.

Поглеждайки междувременно към Тайланд, той посочи, че не е прекалено загрижен за фона на политическата несигурност.

"Тайландските фирми въпреки политическата среда се справят много добре. Те са добре управлявани и много ефективни", каза той. "Сега, с разширяването на търговията с останалата част от АСЕАН, това ще е добро място за правене на бизнес".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Patilan
преди 9 години
Вече не следя тези тенденции колкото преди, но суровините поевтиняват защото големите пари отдавна се оттеглиха. А статията е индикатор на нов цикъл....Ситуацията далеч не е толкова лоша колкото 2008г.... дори едва ли било удачно да се нарича криза.както и да е, въпросът е че големите пари са вятарът на промяната!А Драги и Йелън са капитаните на корабите наречени ЕЦБ и ФЕД. Те реагират на вятъра, и управляват корабите си. Но не управляват вятъра!!!!Ето защот ако следиш големите пари, можеш и да прогнозираш значими икономически и политически тенденции за даден регион. Ако пък имаш и достатъчно капитал - можеш и да печелиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Patilan
преди 9 години
"Наминавам" през Инвестора от време на време, но за вотри път "хващам" г-н Вучев да отразява статии които имат значение на световно нива, а не само на регионално (Русия, Гръция, ЕЗ например). Предишнста която ми направи впечатление е "Ниската доходност по облигациите поредната дилема пред Федералния резерв"Добре е да започнем да се интересуваме от това какво мислят големите пари(инвестиционни, пенсионни, хедж фондове), и къде инвестират. Имено това ще ни покаже какво ще се случи със световната година след 5-10 години. Имено в такъв диапазон (ако не и по-голям) големите инвеститори инвестират. За пример мога да кажа, че ситуацията беше напълно идентична след 2008-***. Тогава несигурността насочи големите пари към ресурсите. Ето защо и в период на криза и несигурност, ресурсите не поевтиняваха. Ето защо и Брикс процъфтяваха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ми тай тогава го е продал това нещо на тоя който го е послушал :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Bobacho
преди 9 години
тоя преди години обясняваше как трябва да се инвестира с дълг на Гърция. Не знам дали още някой го слуша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още