IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Вдигането на лихвите в САЩ може да разтресе световната икономика

Според директора на МВФ надценените пазари и развиващите се икономики най-вероятно ще бъдат най-големите потърпевши

14:45 | 10.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Вдигането на лихвите в САЩ може да разтресе световната икономика

Светът може да се „разтресе“, когато Федералният резерв на САЩ започне да повишава лихвените проценти. За това предупреждава директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg. Според нея надценените пазари и развиващите се икономики най-вероятно ще бъдат най-големите потърпевши.

Въпреки че рисковете за глобалната икономика се понижиха през последните шест месеца, заплахите за световната финансова система всъщност растат, заявява Лагард преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон следващата седмица.

Дългият период с ниски лихвени проценти в САЩ и други развити икономики стимулираха по-високата толерантност на риска сред инвеститорите, „което може да доведе до надценяване“ и може да причини „предизвикателства пред платежоспособността“ за животозастрахователните компании и пенсионните фондове.

Лагард предупреждава, че „ликвидността може да се изпари бързо, ако всички тръгнат към изхода по едно и също време, което може да доведе до сътресения, когато Федералният резерв започне да увеличава краткосрочните лихвени проценти“.

Рисковете са особено високи за развиващите се икономики, изнасящи суровини. Според директора на МВФ те могат да се окажат в капана на спадащите цени на техните стоки от една страна и по-скъпия долара от друга. По нейни думи това би увеличило дълговете, деноминирани в долари.

Рискът произтича от комбинацията между по-скъп долар и по-високи лихвени проценти, която прави по-трудно обслужването на деноминиран в долари дълг, държан в чужбина от страна на небанковите заематели. Банката за международни разплащания оценява този дълг на 9 трлн. долара.

Лагард призова политиците да предприемат действия, с които да гарантират, че пазарите разполагат с достатъчно ликвидност и че небанковите институции подобряват пруденциалните си политики, както и да следват регулаторните реформи.

Възстановяването на глобалната икономика остава „умерено и неравноделно“, казва Лагард. По нейни думи световното производство се движи приблизително с миналогодишното темпо от 3,4 на сто.

Лагард е на мнение, че развитите икономики се представят „малко по-добре“ в сравнение с миналата година, като възстановяването е по-бързо в САЩ и Великобритания, а перспективите пред еврозоната се подобряват, благодарение на програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка.

Прогнозите за развиващите се пазари са „малко по-лоши“ в сравнение с миналата година, имайки предвид спадащите цени на суровините, заявява тя.

Лагард описва Индия като „светлината на растежа“ сред развиващите се пазари и отбелязва, че китайската икономика „се забавя, но расте по-устойчиво“, докато Бразилия стагнира.

Тя призова страните да извършат инфраструктурни инвестиции и да изпълнят структурни реформи, измежду които дерегулиране на трудовите и продуктовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
benasipro
преди 9 години
Така е, развиващите ще страдат докато не премахнат долара в разплащанията си полека-полека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Тая бабичката явно живее на Марс ..."развиващите се икономики щели да са потърпевши" .. *** наглата гад :)) Те "развиващите" се са по-развити от развитите и нямат толкова дългове като "развитите" Развиващите като минат на юан и аре в канала с тея МВФ, че нещо от такива нагли твари вече ми се повдига. Че и със самочувствие разбийш ли, тая тряя един публичен линч едни 100 тояги да и праснат на голо и да и се отнеме цялото имущество както и на всички такива нещастници като тая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 7
Jorkata
преди 9 години
Абе има ли още хора, които да вярват, че ФЕД ще вдигнат лихвите?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още