IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на МВФ: Гърция трябва да уважава правилата в еврозоната

Не можем да правим специални категории за една или друга държава, заяви Кристин Лагард

16:34 | 26.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Шефът на МВФ: Гърция трябва да уважава правилата в еврозоната

Гърция трябва да уважава правилата в еврозоната и не може да иска специално отношение към дълговете си след победата на изборите на крайнолявата партия СИРИЗА, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за френския вестник Le Monde в понеделник.

„Има вътрешни правила в еврозоната, които трябва да се уважават“, посочва Лагард, цитирана от Ройтерс. „Не можем да правим специални категории за една или друга държава.“

Лагард допълва, че Гърция трябва да извърши ключови реформи, касаещи събираемостта на данъците и намаляването на несвършената работа в съдебната система.

„Не става въпрос за мерки за икономии, става въпрос за дълбоки реформи, които трябва да се осъществят“, посочва тя.

По време на извънредните парламентарни избори в неделя гръцките избиратели доведоха на власт СИРИЗА, която обаче не успя да постигне абсолютното мнозинство.

По-късно днес стана ясно, че лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас е сключил управляващ алианс, насочен срещу мерките за строги икономии, часове след победата си в изборите.

Според дясната популистка партия "Независими гърци" Гърция вече почти има правителство. Партията ще участва в правителство, начело на което застане изборният победител СИРИЗА, заяви тя в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Ципрас вече заяви, че неговото бъдещо правителство ще преговаря с партньорите в ЕС по отношение на дълга на страната. По думите му няма да има катастрофален спор, но Гърция няма повече да се примирява с „диктата на международните донори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Самото поставяне на темата от европейските политици и проявеното внимание към Гърция е вече сериозен проблем. И при КТБ имаше много опозиционери , но като е решено нещо да стане ще стане . Не е въпрос на преговори. А дали сега моментът е подходящ . Аз лично не мисля че може да се чака с години - нищо няма да се промени към добро .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Jorkata
преди 9 години
Сега всички *** и еврочиновници от всякакъв калибър ще се изтъпанят как гърците не могат да искат специално отношение, или опростяване на дълговете, или някоя друга глупост... и после го ще направят всичкото това. Демагогия на стероиди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още