IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР сви прогнозата си за растежа на световната икономика до 3,1% през 2015 г.

Най-голям негативен принос за корекцията на очакванията има понижението на БВП на САЩ през първото тримесечие

13:08 | 03.06.15 г. 5
ОИСР сви прогнозата си за растежа на световната икономика до 3,1% през 2015 г.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозата си за растежа на световната икономика, посочвайки, че инвестициите изостават, а рисковете, включително евентуален гръцки фалит, засягат доверието.

Световната икономика ще се разшири с 3,1% тази година, което е забавяне спрямо прогнозираните 3,7% през октомври миналата година, заяви базираната в Париж организация в шестмесечния си доклад. За сравнение, средният глобален растеж за десетилетието бе около 3,9%. Миналата година световната икономика нарасна с 3,3%.

Въпреки склонността на големите компании да харчат за нови производствени мощности, оборудване и технологии липсата на търсене спъва заетостта, покачването на заплатите и потреблението, заяви организацията.

"Ние не виждаме една глобална икономика, която в повечето отношения да е умерено добра", заяви главният икономист на ОИСР Катрин Ман в интервю. "Има много неща – паричните стимули, по-малкото данъчно облагане, намалението на цените на петрола. Всичко това са добри новини и все пак това, което получаваме, е растеж, който не съвпада със средната стойност за последните две десетилетия", каза тя.

Свиването на БВП на САЩ през първото тримесечие е отговорно за най-значителната част от преразглеждането на прогнозата за 2015 г., макар и по-слабата експанзия в Китай също да е фактор, изтъкна Ман.

ОИСР вижда разширение на икономиката на САЩ от 2% тази година, което е по-слаб ръст от прогнозираното покачване с 2,4% през 2014 г. През март организацията прогнозира растеж от 3,1% през 2015 г. Според експертите пък Китай ще нарасне с 6,8% тази година, което е забавяне спрямо прогнозираните по-рано 7,4%.

Ръстът в еврозоната се подобрява, което означава, че регионът е с положителен принос за растежа през тази година за разлика от близкото минало. Стимулиран от безпрецедентните лесни пари от страна на Европейската централна банка, брутният вътрешен продукт в 19-членния блок ще се увеличи с 1,4% тази година в сравнение с покачването с 0,9 през 2014 г.

"Еврозоната е светъл лъч", каза Ман. "Тя печели от ефективните действия от политиката на ЕЦБ, свързаната с обезценяването на валутата, както и ниските цени на петрола".

"И все пак Европа би могла да засили възстановяването си чрез облекчаване на фискалната политика и засилване на публичните инвестиции", каза още Ман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
rainmaker
преди 8 години
икономическя разстеж не е еквивалентен на увеличено потребление на ресурси. когато икономиката расте и доходите се покачват потребителите се ориентират към продукти с по висока добавена стоиност и услуги.така че икономиката в парично изражение може да разсте безкраино.икономическя разстеж е наи лесния път за повишаване не стандарта на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Макроликвидността подхранва пикове и балони на цените на активите, но недостатъчната пазарна ликвидност в крайна сметка ще предизвика срив и колапс. /Нуриел Рубини, Нобелов лауреат по икономика, в The Project Syndicate/ - http://darikfinance.bg/***/115311#commentsКоментар 1 е мой и положението е страшно и съм писал още 2012год. декември на всички държ.институции и после като отворено писмо - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Хората трябва да знаят ,че идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Земята е затворена система и не може да има постоянен растеж тоест сегашната система трябва да се промени радикално и г-н Хитов го обяснява добре - ''... именно в това е главната катастрофа на съвременната криза, което показва, че ще трябва да се променя самият икономически модел на развитие.'' - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684 Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също го обяснява добре - http://greentech-bg.net/?p=2147 Проф.Джефри Сакс го осъзнава - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията. Ако си поставим цели, които укрепват човешкото и екологичното благополучие трябва да се научим да пестим, вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още