IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засилва военното си присъствие в Сирия

Руснаците вече не са само съветници, а са решили да се включат във войната срещу тероризма, според ливански източници на Ройтерс

10:25 | 10.09.15 г. 155
Русия засилва военното си присъствие в Сирия

Руски военни сили ще участват в операция в Сирия в подкрепа на правителствените войски, съобщава Ройтерс, като се позовава на ливански източници, пожелали анонимност.

Точно от това САЩ най-много се опасява - задълбочаване на руска военна роля в гражданската война в Сирия, макар че според източниците на информационната агенция броят на руснаците, ангажирани досега в конфликта, е малък.

Според ливанските източници руснаците ще създадат две бази в страната – една на брега и една във вътрешността. Според източниците “руснаците вече не са само съветници, а са решили да се включат във войната срещу тероризма”.

Американските власти също съобщиха, че Москва е изпратила два военни десантни кораба и допълнителен карго самолет в Сирия през последните дни, както и че е разгърнала малък брой военноморски пехотни сили.

Според представители на Вашингтон, които също са говорили пред агенцията при условие на анонимност, намеренията на Русия остават неясни. Според един от източниците фокусът на руските военни вероятно ще е подготовката на въздушна база в близост до пристанищния град Латакия, крепост на сирийския президент Башар Асад.

Американските власти не изключват възможността Русия да иска да ползва летището за въздушни бойни мисии.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери говори с руския си колега Сергей Лавров за втори път през последните четири дни. Кери предупреждава, че действията на Русия в Сирия може да доведат до ескалация на насилието.

Кремъл смята, че правителството на Сирия трябва да се включи във всеобща световна борба с “Ислямска държава” – радикалната групировка, която завзе обширни територии в Ирак и Сирия. САЩ и регионалните врагове на Асад обаче виждат президента на Сирия като част от проблема.

“Ще приветстваме конструктивния руски принос към усилията за борба с “Ислямска държава”, но да сме наясно, че би било безотговорно за всяка страна, включително и за Русия, да предоставя подкрепа за режима на Асад", коментира говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

Силите на Асад претърпяха големи неуспехи на бойното поле в продължаващата вече повече от четири години гражданска война в Сирия. В конфликта загинаха над 250 хил. души, а половината от населението на страната избяга оттам.

Правителствените военни сили се изтеглиха от една от основните авиобази миналата сряда. Това означава, че голяма част от териториите на провинция Идлиб се изплъзва от правителствения контрол.

Москва междувременно потвърди, че е изпратила “експерти” в Сирия, дългогодишен съюзник на Русия в Близкия изток. Кремъл обаче отказва коментар за мащаба и обхвата на военното си присъствие. Дамаск отрича руснаци да са участвали в битки, но анонимен сирийски представител потвърждава, че присъствието на руски военни експерти се е увеличило през изминалата година.

Германският външен министър също предупреди Русия заради военната интервенция, като заяви, че ядрената сделка с Иран и новите инициативи на ООН предлагат отправна точка за намиране на политическо решение на конфликта. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че съобщенията за нарастващата руска военна активност в Сирия са причина за безпокойство. Бившият президент на Франция Никола Саркози обяви обаче, че е необходимо да се привлече Русия към борбата срещу "Ислямска държава", тъй като намирането на политическо решение на кризата е по-сложно.

Русия има военна база в сирийския пристанищен град Тартус – единствената руска база в средиземноморието. Опазването на сигурността й е една от най-важните стратегически цели за Кремъл, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

144
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
обратното пич, обратното-ислямистите не всички получават заплати, само привнесените отвън:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
143
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
какво бъркам бе > американската армия не получа заплати според теб ли ? Та те са професионална армия. Т.е платена таква. Със заплата, осигуровки, бонуси..и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
142
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
мах бъркаш професионалните войници с ислямските фундаменталисти ми се струва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
141
rate up comment 0 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
да навлезе и буквално да залее и помете и Сирия, именно като се представя, че води борба с подтисника САДАТ, или Дявола САДАТ както те му викат. Със закучването на войната и там се появи вече и фанатизирването и на тамошното населиение и пропагандата сред цялата световна ислямска общност и приличането им за борбата. ИД е опасна именно зашото на средно организационно ниво се води точно от хора участвали в държавния и военния апарат на Саддам в Ирак. Хора, които знаят как се изграждат структури, как се организира издръжката и подъджането на тези структури. Като сложим и образованата, но вече фанатизирана ислямска младеж привлечена от цял свят, която е запозната вече и с технологии и медии, и цялата власт и възможности които те дават картината става страшна. И не виждам какъв интерес, чисто финансов или геополитически имат САЩ от този целия хаос. Оръжеинта търговия, която уж развивали е нищожна, спрямо това, което биха спечелили, ако този регион е мирен и под техен контрол..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
140
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
"23белотдо: balkandoСледвай0преди 1 денНе разбирам защо намесата на Русия непременно трябва да доведе до религиозен конфликт ? САЩ да не са ислямска страна ?!"ИД са ислямска. В Русия също има доста мюсюлмани в автономните републики. Не съм оптимист за последствията. Мисля че руснаците влизат в капан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
139
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
А що се отнася до Сирия - там картинката е подобна, но леко обърната.Там също има няколко етно - религиозни групи. Араби сунити, араби шиити ( аулитите, от които е и Садат), араби - християни, и кюрди. Там обаче мнозинството са сунитите, а управляващата върхушка бе от Шиити, които обаче са или вече бяха, не повече от 15% от населението, 10-15 % христиняни, около 20 % кюрди и останало са сунити. Та там за да държи валста, фамилията Садат от десетилетия фаворитизираше аулити, християни и до някъде даже кюрдите, за сметка на морето от сунити. Отбележете, че от векове омразата и борбата за надмощие в ислямския свят между Сунити и Шиити е огромна.. Та с кашата, която американците забъркаха в Ирак и зараждащата се ИД, когато почнаха протестите в Сирия като част от арбската пролет - а тези протестия бяха чисто социални и политически водени главно от умерените и светски настроени сунити, и протести, които Садат брутално смаза в началото - ИД намери супер благодатна почва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
138
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
а най лесния начин да подтикваш някой в тази част на света да воюва е да го фанатизираш религиозно.. Така лека полека с американския и шиитския отпор нйа сунитските атаки, войната в Ирак се задълбочи и навлези в *** *** както се казва., задълбочи се и ответната сунитска реакция с фанаизирането на младежите и така се стигна до появата на Ислямска държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
137
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Ирак е държава от няколко етно-религиозни групи - араби Шитии, араби Сунити, и кюрди. Като най голямата група е тази на шиитите. Саддам и цялта управляваща иракска върхушка, баха сунити - т.е малцинствена група доминираше над мнозинството и държеше власта с терор. Когато американците свалиха Саддам ( не казвам поради какви причини, в случая не е важно), направиха огромната глупост да разтурят армията му и така да преебът генералите му, които можеха да държат суните мирни. Вместо това, те дадоха цяата власт на шиитите. А според мен трябваше да сключат сделка с армията, да им запазят част от влианието и привилигиите и така да ги принудят да си сътрудничат със Шиитите и да формират някаква сравнително устойчива власт в интерест на всички групи там. Още повече, че кюрдите си получиха автономията на Север и ниШиити, ни на Сунити имах нешо против. Така обаче янките оставиха цялата сунитска върхушка извън играта и тяхния единствен избор за да запазят влиание, пари и т.н беше войната..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
136
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
И да ИДИЛ иска да разруши и Ирак и Сирия и целия Арабски п-в и Магреба. Това е идеята на Халифата, които обявиха. И САЩ печелят възможно най малко от това. Затова и казвам - САЩ са виновни за появата на ИДИЛ, но не са я създали те, и не те я подържат. За да се резбере феномена ИДИЛ трябва първо да се разбера, какво беше Ирак когато американците свалиха Саддам, както *** и зашо се появи ИДИЛ.... След това същото трябва да се повтори и със Сирия, за да се разбере защо ИДИЛ плъзна и намери такава почва там..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
135
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Пич, парите за оръжия са само част от военните разходи. Тия $500 млн дето ги харчеха на ДЕН американците в Ирак, не са само за оръжия. Колко са заплатите на 250 000 войника, които държаха там? Колко им им струва да ги хранят, обличат, забавляват? Колко пари струва инфраструктурата, която трябваше да изградят за да подържат тази армия там? Въобще колко % от американската икомомика е ВПК-то им ? Можеш ли да ми кажеш? ама с линк с офицаилни данни ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още