IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран успешно тества нова балистична ракета с широк обсег

Новината може допълнително да увеличи напрежението между Иран и богатите петролни арабски кралства

14:16 | 11.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Иран обяви, че успешно е тествала нови балистични ракети с широк обсег, ход, който рискува да увеличи напрежението между шиитската власт в страната и регионалните ѝ арабо-сунитски съперници, съобщава Bloomberg.

„Балистичната ракета земя-земя“ е изцяло проектирана и създадена в Иран и може да бъде насочвана и управлявана докато удари целта си, казва министърът на отбраната Хосейн Дехган, цитиран от държавната информационна

агенция IRNA. В съобщението липсва информация за обсега на ракетата, както и за датата и мястото на проведените опити. Държавната телевизия обаче показа репортаж от изстрелването на ракетата.

Тестът вероятно ще нагнети още повече отношениятс между Иран и богатите петролни арабски монархии, които обвиняват ислямската република в опити да увеличи влиянието си, подкрепяйки шиитски бунтовници в региона, включително в Йемен. В същото време Русия започна военни действия в подкрепа на сирийския президент Башар Асад, интервенция, която според твърденията ще задълбочи интересите на Иран в страната.

„Няма да искаме разрешение от никой, за да увеличим силата си на отбрана и нашите ракетни възможности“, съобщава IRNA, цитирайки Дехган. „Ракетата Emad е забележителен пример за това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
браво само така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още