IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Сенчестото" банкиране се оценява на 80 трлн. долара

То е нараснало с 10% през миналата година, докато ръстът в традиционния банков сектор е 6%

20:48 | 12.11.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обемът на нерегулираното "сенчесто банкиране” е нараснал до около 80 трлн. долара през миналата година, сочи доклад на Съвета за финансова стабилност (Financial Stability Board, FSB), който е съветник на държавите от Г-20 по банковите въпроси, предаде AFP.

Докладът разглежда "сенчестите" банкови трансакции, които не подлежат на регулаторен надзор, и е публикуван преди предстоящата среща на Г-20 в Анталия в Турция.

За сравнение, традиционният банков сектор е достигнал миналата година 135 трлн. долара, отчитайки растеж от 6,4 на сто спрямо предходната година, докато нарастването на паралелната банкова система е било 10,1 на сто.

В "сивия" банков сектор влизат всички видове финансови структури, които се занимават с кредитна и инвестиционна дейност, търговия с ценни книжа и вторични финансови продукти, без обаче да имат банков лиценз, оставайки по този начин извън контрола на надзора. В тази категория са хедж фондовете и голяма част от дейността на инвестиционните фондове, както и финансовата дейност на множество международни финансови компании и физически лица, занимаващи се с активна борсова търговия.

Съветът за финансова стабилност бе създаден на срещата на високо равнище на Г-20 в Лондон през 2009 година и има задачата да оценява рисковете в световния финансов сектор.

Председател на базираната в Швейцария организация е гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
marto76
преди 8 години
А кой е сенчестият Остап Бендер на Балканите? Разбира се това е фараон Цветан Василев, който продължава да седи на свобода за своите зулуми в пирамидата му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
За да не признаят факта ,че кризата е системна измислиха паралелното банкиране но това няма да ги спаси а само отлага нещата но след време ще е невъзможно да се оправят защото катастрофите са три - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Не съм съгласен и с Жак Атали - http://e-vestnik.bg/13784/zhak-atali-vsichki-razoreni-sled-10-godini/Става въпрос за системна криза - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684,и може да се оправи всичко да се избегнат 3-те катастрофи ако се вземат правилните мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Европейската комисия за първи път посочи открито Банките като първопричина и разпространител на криза - http://***.draftis.com/***/ek-za-purvi-put-posochi-otkrito-bankite-kato-purvoprichina-i-razprostranitel-na-kriza.html''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Събрал съм фактите как са ограбени хората - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Коментирал съм под статията - ''Кристофър Дембик, Saxo Bank: Нова глобална криза е неизбежна - http://***.investor.bg/analizi/9/a/kristofyr-dembik-saxo-bank-nova-globalna-kriza-e-neizbejna--205684/ МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още