IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уругвай, или страната, където 95% от електричеството е от чиста енергия

За по-малко от десет години държавата е намалила драматично въглеродния си отпечатък, без да прави чудеса

08:47 | 08.12.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Само по пътя от Монтевидео към северната част на страната има три завода в сектора на аграрната промишленост, които работят на биогориво, и три вятърни паркове, като най-големият е построен от германската Enercon.

Освен надеждния вятър – средно с около 13 км/ч, основният интерес на международните инвеститори като Enercon се дължи на фиксираната цена за 20 години, гарантирана от държавата. А ниските и стабилните разходи за поддръжка гарантират печалба.

В резултат на това чуждестранните компании се нареждат на опашка, за да си гарантират договори за вятърни паркове. Конкуренцията намалява цените на офертите, редуцирайки разходите за генериране на електричество с над 30% през последните три години. Кристиан Шефер, надзорен техник в Enercon, казва, че компанията му се надява да се разшири, а друга германска компания Nordex вече строи дори по-голям завод на север.

В сравнение с повечето други малки страни с високо съотношение на възобновяеми източници, миксът е разнообразен. Докато Парагвай, Бутан и Лесото разчитат почти изцяло на водни източници, а Исландия на геотермални, Уругвай има обхват, който го прави много по-устойчив на промени в климата.

Вятърните паркове сега захранват водноелектрическите заводи, така че язовирите могат да поддържат резервоарите си за по-дълго по време на дъждовните периоди. Според Мендез това е намалило уязвимостта към суша с 70%, което е особено важно, имайки предвид, че сушава година преди струваше на страната почти 2% от БВП.

Това не е единствената полза за икономиката. „За три години не сме внесли дори един киловат час“, казва Мендез. „Преди разчитахме на внос на електричеството от Аржентина, но вече ние им изнасяме такова. Миналото лято им продадохме една трета от цялата ни генерирана енергия“.

Има още много неща за вършене обаче. Транспортният сектор все още разчита на петрол (който формира 45% от общия енергиен микс). Индустрията обаче – предимно селскостопанска обработка, сега се захранва предимно от когенерационни електроцентрали с използване на биомаса.

Мендез отдава успеха на Уругвай на три основни фактора: доверието (стабилна демокрация, която никога не е изпадала в несъстояние по дълговете си и затова е привлекателна дестинация за дългосрочни инвестиции), подходящи природни условия (добър вятър, прилична слънчева светлина и много биомаса от земеделието) и силни публични компании (които са доверен партньор на частните фирми и могат да работят с държавата, за да създадат привлекателна оперативна среда).

Макар че не всяка страна в света може да копира този модел, според Мендез Уругвай е доказал, че възобновяемите източници могат да намалят разходите за генериране на електроенергия, могат да задоволят над 90% от търсенето без резервни въглищни и ядрени електроцентрали, а частният и публичният сектор могат да работят заедно ефективно в този сектор.

Може би най-големият урок, който Уругвай може да представи на делегатите в Париж е важността от силния процес на взимане на решения. Както се случва с безбройните климатични конференции на ООН, и Уругвай преди бе парализиран от сякаш безкраен и враждебен дебат за енергийната политика.

Всичко това се промени, когато правителството най-накрая договори дългосрочен план, който бе подкрепен от различните партии.

„Трябваше да изживеем криза, за да достигнем до този момент. Прекарахме 15 години на лошо място“, казва Мендез. „Но през 2008 г. стартирахме дългосрочна енергийна политика, която обхвана всичко. Най-накрая постигнахме яснота“.

Тази нова посока направи възможен бързия преход, който сега носи печалба.

Още новини от конференция за климата в Париж четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
panther
преди 8 години
ВЕИ ПAPAЗИTИТE писах по-горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
panther
преди 8 години
4 ВЕЦ-а на Уругвай дават около 60% от тока. Най-големия ВЕЦ е с мощност почти колкото АЕЦ Козлодуй Салто Гранде - 1,890 MW (общ с Аржентина). Ама даже и така тези 95% са изсмукани от пръстите. НАД 40% от тока е от ТЕЦ-ове. 10% от мощността е от перки. Колко е тока не се знае.Уругвай при сушави години е внасял до 25% от тока си (ВЕЦ-овете нямат с какво да работят). Идеята сега е подобни суши да се компенсират с перки, ама доколко е реална тепърва предстои да се види.Като цяло поредната платена реклама на ВЕИ *** в бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
SimeonAtanasov
преди 8 години
Всичко звучи като от приказка - почти целия ток на Уругвай идвал от ВЕИ, без ядрени мощности, нямало прекъсвания на тока, нямало внос, цената била по-ниска от преди...Но, първо, пропуска се причината да има такива инвестиции са 20-годишните договори, според които държавата се задължава да изкупува от инвеститорите/производителите добитата от тях електроенергия по фиксирани сега цени. Тоест догодина или след 2-3 години дори да е паднала цената, тя ще важи за новите присъединени мощности, но не и за вече действащите. Тази схема не ми изглежда толкова приказна и изгодна за потребителите.Второ, Уругвай е страна с много малко население и явно добри условия за ВЕИ - постоянен вятър и достатъчно слънце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
"Спиранията на тока също са по-малко", сериозно?? Аз не помня откога тока в моя град, не е спирал без причина, различна от профилактика. А да ми ги хвалите с това, че тока спирал по-малко, през 2015, е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
Виж кой ти е поднесъл статията и ще разбереш,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
bgMan
преди 8 години
Колко % от населението на Уругвай ползва ток?Колко % от населените места в Уругвай са електроснабдени.Колко е потреблението на ток в Уругвай? Да не се окаже че спестените въглеродни емисии са по-малко отколкото емисиите на кравите от снимката?Следният цитат дава кристална яснота защо това се слува в Уругвай: "Страната приложи революционно законодателство по отношение на марихуаната, въведе строг контрол на тютюна и представи някои от най-либералните политики в Латинска Америка по отношение на абортите и еднополовите бракове."Просто Уругвай се е поклонил максимално пред американският агресивен натиск да наложат хо-мо.сексуализма, абортите и марихуаната. Който се поклони получава финансово спасение и някакви инвестиции на глава от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
basta
преди 8 години
Заглавието казва "където 95% от електричеството е от чиста енергия ", в текста по-долу пише: "В комбинация със съществуващата водна енергия това означава, че възобновяемите източници формират 55% от целия енергиен микс на страната в сравнение със средното глобално ниво от 12%."Тоест заглавието е силно грешно и подвеждащо. Ще го коригирате ли? Все пак доста хора четат само заглавията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още