IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на цените на петрола - загуба за едни, печалба за други

Най-унищожителният петролен срив от поколение насам е довел до печалба за милиарди долара за танкерните компании

08:21 | 05.01.16 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-унищожителният петролен срив от поколение насам е довел до неочаквана печалба за милиарди долара за собствениците на товарни кораби, коментира Bloomberg.

След като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изостави ограниченията на производството си в опит да спечели пазарен дял, корабите, които пренасят по около 2 млн. барела на ден при един свой курс, са търсени за превоз на суров петрол от Близкия изток до Азия и Северна Америка. Макар че цените на петрола се понижиха с около 35% през 2015 г., средната печалба на превозвачите е скочила до 67 366 долара на ден, най-високата от поне 2009 г., твърди Clarkson Plc, най-голямата брокерска компания на кораби в света.

„Съдбата е благосклонна към нас в момента“, казва Николас Цакос, главен изпълнителен директор на Tsakos Energy Navigation, в интервю за Bloomberg в Ню Йорк, добавяйки, че понижаващите се цени на петрола вероятно ще стимулират търсенето и товарите през следващата година.

Според прогнозите на анализаторите на бизнеса с танкери бумът на цените ще се запази по много от същите причини, поради които прогнозите за петрола са песимистични. ОПЕК не показва никакви признаци за промяна на пазарната си стратегия, а Иран представи планове за повишаване на износа си веднага след вдигане на икономическите санкции срещу страната. В същото време САЩ отмениха 40-годишните си ограничения на износа си.

Предвид факта, че наземните резерви са вече на рекордни нива, това може да означава, че повече барели в крайна сметка ще започнат да се съхраняват на корабите, което допълнително ще увеличи печалбата, казва Цакос.

Най-големите оператори на танкери, които управляват флотове от Европа са Euronav, базирана в Белгия, DHT Holdings, норвежката Frontline Management и Tsakos Energy в Гърция. Всички те отчитат ръст на цената на акциите си през тази година, докато повечето енергийните производители отбелязват спад.

„Печелим от предизвикателната среда в енергийния сектор в момента“, казва Свейн Харфейлд, съвместен главен изпълнителен директор на DHT. „Очакваме 2016 г. добре да ни се отплати“.

Цакос, чиято компания отчита ръст на цената на акциите от 4,3% на борсата в Ню Йорк тази година, казва, че повишението е трябвало да бъде дори по-високо предвид факта, че „основният бизнес се справя много добре“. Твърде често в съзнанието на инвеститорите танкерите се свързват с други услуги в петролната индустрия, казва той.

„Инвеститорите гледат на танкерите като петролна услуга, каквито всъщност сме“, казва Цакос. „Но мисля, че много малко я идентифицират като единствената петролна услуга, която е положително повлияна от понижаващите се цени на петрола. Надявам се, че това ще бъде признато през следващата година, а цените на акциите ни ще се придвижат в правилната посока“.

Макар че прогнозите са, че таксите ще паднат през 2016 г., корабите ще продължават да печелят по 46 400 долара на ден, втората най-добра година от 2009 г. насам, сочи медианната оценка на шест анализатори, анкетирани от Bloomberg, и данни на Clarkson. Печалбата на превозвачите ще нарасне над два пъти тази година, твърдят пък оценки на анализатори, събрани от Bloomberg. Допълнителните такси ще доведат до допълнителни приходи от над 5 млрд. долара, ако се приложат върху целия флот.

„Сценарий, при който цените на суровия петрол са ниски през цялата 2016 г., може да доведе до бум на печалбата на танкерите сравним с мащаба от 2007-8 г.“, казва Тим Смит, старши анализатор в Maritime Strategies International.

В същото време ниските цени на петрола служат за стимулиране на световното потребление на петрол, което нарасна с 1,8 млн. барела на ден през 2015 г., най-високото ниво от 5 години, твърди Международната енергийна агенция. Предвид факта, че 40% от световният суров петрол се пренася по море, това ще доведе до 1,4 млн. барела повече карго тази година, сочат данните на Clarkson.

Един от другите фактори, свързани с петролния срив е, че той понижи цените на горивата, което допълнително увеличи печалбата на танкерите. В началото на октомври печалбата на големите танкери е надминала 100 000 долара на ден за пръв път от 2008 г. насам, сочат данни на Bloomberg.

Компанията Frontline очаква таксите да бъдат „стабилни, подкрепени от високите доставки на петрол“, казва главният изпълнителен директор Робърт Маклауд.

„Това, което се отрази негативно на петролните пазари, повлия на пазара на танкерите“, коментира Джордж Лос, базиран в Ню Йорк анализатор за Charles R. Weber. „Виждаме тласък на пазара на танкери в следствие на доставките, което е за сметка на пазара на петрол“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
Насе , Насе, преди година ти написах -цената на нефта по Коледа ще е 32$--ДНЕС КОЛКО Е НЕФТА ???Сбърках с 2 седмици ...Уморих се да ти обяснявам -нефт има не за 20-30г а за поне 20-30 000 години.Почети малко , преди да пишеш.И чети алтернатива , а не само зомби статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Първото което се сещам като чета твоите глупости е Джордано Бруно изгорен от римската инквизиция през 1600год. за твърденията ,че Земята е кръгла макар ,че има хора 25% от американците незнаят това - http://geograf.bg/bg/articles/15-Свят/55-Всеки%20четвърти%20американец%20не%20знае,%20че%20Земята%20се%20върти%20около%20Слънцето#sthash.Fk4Swj6Q.dpufАз говоря за елементарни неща от геология(колко петрол има) до 1-2-3 закон ан термодинамиката ,и икономиката е по-особена и социална наука В един момент хората започват да приемат злото за добро, вследствие на което започват да ненавиждат онези, които им сочат пътя към истината, наричайки ги луди и фанатици. Само че по този начин се изпълнява и едно пророчество отпреди 1600 г. на свети Антоний Велики, според което "хората в последните времена масово ще полудеят и когато видят някой нормален, ще кажат:"Този е луд, защото не е като нас"- http://***.standartnews.com/mneniya-komentar/savremieto_ni_prevrashta_v_umereni_antihristi-272853.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 6
delcoSmoka
преди 8 години
Вземи си лекарствата МОЛЯ ТЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Точно така - става въпрос за бъдещето на децата ни и внуците и трябва да се гледа 50-100год. напред тоест столетия и за изчерпаемите енерг.източници особено за петрола за колко време има при 32 млрд.барела годишна консумация и на колко процента може да се откажем от петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегне и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
*** на теория е така но защо банкерите не носят отговорност за раздадените необезпечени кредити и банките се спасяват с парите на данъкоплатците и т.н. обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Ти трябва да прочетеш малко за икономиката и за начало почни от тук - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29 защото икономиката е особена ,сложна и социална наука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
За обща култура - '' Според проучване на Международната агенция по енергетика цената варира от около 6 долара до 100 долара за барел'' - http://yphalachev.blogspot.bg/2015/12/1000.htmlСАЩ умишлено свалиха цената на петрола за да фалират Русия защото около 50-60% от приходите във бюджета идват от въглеводородите и парите се използват предимно за въоръжаване Свалянето на цената е добре защото САЩ внасят около 45% от петрола който консумират а васалите(ЕС) над 80% с тенденция за увеличение според доклада на Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfЕстествено има жертви - фалит на шистовият газ а 16% бюдж.дефицит на Суадитска Арабия е отделна тема но тъй като имат 2% държ.дълг може да взимат от САЩ парички назаем с малко лихва Когато става въпрос за милиарди човешки живота мисля ,че мога и трябва да преповтарям - идват 3 катастрофи и може да се избегнат ако се вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
delcoSmoka
преди 8 години
Ологооофрен какво спекулантско има у мен, че чак и главата ми да хвърчи ? ха ха ха НЕВЕЖ *** кризата при капитализма със свободен пазар изпълнява ролята на ПРЕРАЗПРЕДЕЛИТЕЛ по-естествен начин на ресурсите от НЕКЪДЪРНТЕ И НЕЕФЕКТИВНИТЕ към тези които ще ги управляват с кадърно и ефективно. Вземи прочети малко книжки за това що е то ИКОНОМИКА МИЛИ !Сегашната ПСЕВДО пазарна система е обречена да свърши както и СОЛИАЛИЗЪМА и КОМУНИЗЪМА ! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
"Най-унищожителният петролен срив от поколение насам е довел до неочаквана печалба за милиарди долара за собствениците на товарни кораби, коментира Bloomberg.""за милиарди доларИ" се казва и пише. Наемете си редактор, дето да знае БЪЛГАРСКИ !После, delcoSmoka, личи си спекуланското у теб. Само че, за спекула с бъдещето на нашите деца глави ще хвърчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
delcoSmoka
преди 8 години
Мили Атанасио жал ми е за тебе. Ако нямаш пари за лекарства пусни една банкова сметка да помогнем. Имаш проблем момче! Лекувай се вместо да СПАСЯВАШ СВЕТА по форумите на инвестора ха ха ха....А за кризите дето толкова искаш да се избегнат ....ами само болни мозъци като тебе ВЯРВАТ в това ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ !!!Кризата в капитализма е като смъртта в природата мили. АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМА ,защото иначе стигаме до тука КАПИШ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 7 Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер обяснява добре за акциите ,че са 65% надценени (коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/Адаир Търнър е бивш председател на Financial Services Authority/Bloomberg също говори за системна криза но заобиколно и все едно е открил топлата вода - http://***.investor.bg/analizi/91/a/diavolyt-v-dylga-205607/ Кристофър Дембик, Saxo Bank: Нова глобална криза е неизбежна - http://***.investor.bg/analizi/9/a/kristofyr-dembik-saxo-bank-nova-globalna-kriza-e-neizbejna--205684/КРИЗАТА тоест КРИЗИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЕГНАТ ако се вземат правилните мерки а те са забрана на офшорките и т.н. регулации с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още