IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ открива процедурата за избор на нов директор

Номинации ще се приемат от днес, освен Лагард засега няма друг кандидат за поста

08:56 | 21.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ открива процедурата за избор на нов директор

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че планира да открие процедура за подбор на нов шеф, съобщава Ройтерс. Номинациите ще се приемат от днес, а сегашният директор на Фонда Кристин Лагард заяви, че е отворена за още един мандат начело на институцията, допълва информационната агенция. 

Мандатът на Лагард като управляващ директор на МВФ изтича на 5 юли. Изпълнителният член на управителния съвет на Фонда Алексей Можин коментира, че очаква бордът да завърши процеса по подбор до началото на март.

Кристин Лагард – бивш министър на финансите на Франция, беше избрана през 2011 г. да оглави МВФ, като се конкурираше за поста с мексиканския управител на централната банка Аугустин Карстенс.

Предшественикът на Лагард - Доминик Строс-Кан, беше принуден да подаде оставка, след като беше обвинен в сексуално посегателство и сводничество. И по двете обвинения Строс-Кан беше оправдан.

Кристин Лагард, която се ползва от уважението на международните лидери, заяви още през миналата година, че е готова да управлява МВФ още един мандат. Досега не са се появили други претенденти за поста.

Потенциално усложнение пред Лагард обаче са обвиненията, които френски съд ѝ предяви заради скандала с бизнесмена Бернар Тапи. По времето, когато беше финансов министър на Франция, тя е наредила държавата да изплати около 400 млн. евро, за да уреди спор с Тапи.

Лагард отрича обвиненията и обжалва процеса, като твърди, че е действала в съответствие със закона. Бордът на МВФ също потвърди доверието си в способността й да изпълнява ефективно задълженията си. Перспективата за съдебен процес обаче вероятно ще усложни бъдещето й в МВФ.

Държавите членки на Фонда ще настояват да се избегне отрицателната публичност, особено след скандалите с бившите шефове на институцията Доминик Строс-Кан и Родриго Рато. Така ако се стигне до процес, вероятно на Лагард ще й е трудно да продължи да управлява институцията. Лагард пое поста през 2011 г., когато Строс-Кан подаде оставка, след като камериерка го обвини в сексуално нападение. Той се размина с наказателното дело заради несъответствие в показанията на жената, а накрая се стигна и до извънсъдебно споразумение. През юни Стор-Кан беше оправдан и по обвиненията в сводничество. Рато пък е разследван за пране на пари. Той е обвинен, че се е възползвал от данъчната амнистия от 2012 г., за да осветли недекларирани офшорни фондове. Рато също отрича обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още