IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия - едно неочаквано данъчно убежище?

"Досиетата от Панама" разкриват законови "вратички" за избягване на данъци чрез чуждестранни тръстове в страната

10:35 | 09.05.16 г. 1
<p>
	Демонстрация против укриването на данъци в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстрация против укриването на данъци в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Богати латиноамериканци са използвали тайни офшорни компании и тръстове в Нова Зеландия, към които да пренасочват средства, сочат нови разкрития от "Досиетата от Панама", цитирани от Ройтерс.

Днес се очаква международният консорциум от журналисти, които разкриха т.нар. Panama Papers, да публикуват файловете, изтекли от юридическата кантора Mossack Fonseca, и те да станат достъпни за обществеността.

Местни новозеландски медии са анализирали над 61 хил. документа, свързани със страната им. След публикациите нараства натискът върху премиера Джон Кей да предприеме някакви мерки, отбелязва информационната агенция.

Mossack Fonseca активно е рекламирала Нова Зеландия като добро място за правене на бизнес заради данъчния статус на страната, високото ниво на конфиденциалности правна сигурност, посочва се в съвместен репортаж на Radio New Zealand, TVNZ и разследващия журналист Ники Хейгър.

Джон Кий реагира, като коментира, че е „напълно неправилно“ Нова Зеландия да се схваща като данъчно убежище. Премиерът на страната допълва, че е готов да промени правилата за чуждестранните тръстове, но след преглед от страна на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Правителството на Нова Зеландия се е обърнало и към Министерството на правосъдието с молба за бързи действия с цел затягане на правилата за юристите, брокерите на имоти и счетоводителите по отношение прането на пари.

Още миналия месец правителството на Нова Зеландия обяви, че ще направи преглед на действащите правила за чуждестранните тръстове, след като Досиетата Панама очертаха някои пропуски на правната рамка. Заради законодателни „вратички“ се оказва, че е възможно международни компании да избягват данъци, тъй като чуждестранните тръстове не са обект на данъчно облагане в страната.

Както стана ясно от документите, основният контакт на Mossack Fonseca в Нова Зеландия е бил Робърт Томпсън, съосновател на една от големите счетоводни фирми. Името на Томпсън фигурира в повече от 4 500 документа.

Броят на чуждите тръстове в Нова Зеландия се е увеличил до над 10 700 към момента спрямо малко повече от 2 хил. преди 10 години.

Томпсън коментира, че използването на чуждестранни тръстове за избягване на данъци не е обичайно, като отрича неговата фирма да е помагала на хора незаконно да крият активите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Преподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман автор на книга за скритото богатство на нациите е прав ,че сумата е 7,6 трилиона укрити данъци които невлизат в бюджетите на всички държави в света - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още