IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадуро: Венецуела трябва да се научи да живее при цена на петрола от 40 долара

Страната трябва да се насочи към създаване на нови източници на богатство, смята президентът

10:13 | 17.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

"Венецуела трябва да свикне с ниските цени на петрола и да се фокусира върху създаването на нови индустрии и индустриални обекти на нейна територия", заяви президентът на страната Николас Мадуро в телевизионна изява по местна телевизия, цитиран от руската агенция ТАСС.

Държавният глава добави, че въпреки трудната ситуация, правителството тази година правителството тази година е осигурило на населението 50 хил. домове.

„Венецуела трябва да се научи да живее с цена на барел от 40 или 45 долара и да започне да създава нови източници на богатство и да произвежда всичко, което е нужно за страната“, заяви държавният глава.

Според него трябва да спре да се мисли за внос. „Ние трябва да мислим как да направим продуктите си тук, храна, лекарства, стоки за бита, дрехи, всичко“, обясни президентът. 

Петролът е основният експортен продукт на страната и падането на световните цени за черното злато в последните години доведе до тежка социално-икономическа криза в страната. На вълната на народното недоволство опозицията за първи път от 17 години спечели парламентарните избори и мнозинството от местата в Националната асамблея.

В резултат на това между законодателната и изпълнителната власт започна конфронтация, която е допълнително усложнява ситуацията.

Правителството в Каракас вече не разполага с достатъчно валутни средства, за да осигури снабдяването на населението с основни продукти. Венецуелците ще трябва да се лишат занапред дори от любимата си бира, защото най-голямата пивоварна в страната Еmpresas Polar преустанови производството си на 29 април. В открито писмо фирмата обвини централната банка в Каракас, че не освобождава валута за внос на ечемик.

На всичко отгоре поради хроничния недостиг на енергия 30-те милиона жители на страната живеят и на тъмно. Нивото на язовира, захранващ най-голямата водноелектрическа централа Simón Bolívar, застрашително пада, поради което снабдяването с електроенергия е пред колапс. Последицата - редовно спиране на тока в цялата страна и драстични мерки за икономии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 7 години
браво на комунистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още