IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните банки отчитат най-слабото първо полугодие от 2012 г.

Таксите на банките са намалели с близо една четвърт от януари до юни на годишна база

18:02 | 04.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Таксите на глобалните инвестиционни банки са намалели с близо една четвърт през първата половина на 2016 г.  спрямо година по-рано, след като пазарната волатилност засегна капиталовите пазари и сделките за сливания и придобивания, съобщава Ройтерс.

В световен мащаб таксите за услугите, вариращи от консултации при сливания и придобивания до комисиони при издаване на акции и облигации падат с 23% до 37,1 млрд. долара към края на юни. Това е най-слабото полугодие за този показател от 2012 г. насам.

Докато 2015 г. беше рекордна за сливания и придобивания, тази година се очертава да бъде рекордна по провалени сделки. Съчетано с нестабилността на пазара, предизвикана от британския вот за напускане на ЕС, това изисква от корпоративните бордове да одобряват сделки, а от фирмите да засилят активността на капиталовите пазари.

Таксите на фондовите пазари отчитат спад с 43% спрямо година по-рано до общо 7,3 млрд. евро, повлечени надолу от 56-процентовия спад на таксите от първични публични предлагания. 

Таксите по издаване на облигации падат с 11% до 11,4 млрд. евро, а приходите от консултации при сливания и придобивания намаляват с 15 на сто до 11,5 млрд. евро в сравнение с преди една година.

В регионален аспект таксите в Северна и Южна Америка са на стойност 19,9 млрд. долара, което е с 26% по-малко на годишна база. В Европа понижението също е от 26% до 8,4 млрд. долара, а в Азиатско-тихоокеанския регион спадът е с 10 на сто до 6,7 млрд. долара.

Американската банка JPMorgan води с такси на стойност 2,6 млрд. долара през първата половина на 2016 г., което въпреки това е спад с 23% на годишна база. Следват Goldman Sachs и принадлежащият към Bank of America банков гигант Merrill Lynch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още