IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО потвърди подкрепата си за Турция

Членството на Анкара в Алианса не е поставено под въпрос, според организацията

23:06 | 10.08.16 г. 3
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Ройтерс

НАТО за пореден път подкрепи Турция и членството й в Алианса заради “спекулативни изявления” за позицията на отбранителната организация за проваления преврат в югоизточната ни съседка.

“Турция е ценен съюзник, който има съществен принос за съвместните усилия на НАТО. Турция поема пълната част на консенсусните решения на Алианса, тъй като се изправяме срещу най-големите предизвикателства пред сигурността от десетилетия”, посочва се в изявление на говорител на организацията.

“Членството на Турция в НАТО не е под въпрос. Алиансът е поел ангажимент за колективна отбрана, основана на принципите на демокрацията, свободата на личността, правата на човека и върховенството на закона. НАТО разчита на приноса на Турция и Турция може да разчита на солидарността и подкрепата на НАТО”, посочва се още в изявлението.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаря с турския външен министър в нощта на опита за преврат, припомнят от Алианса. По-късно Столтенберг разговаря и с президента на Турция Ердоган, като осъди опита за преврат и потвърди подкрепата си за демократичните институции в Турция.

Изявлението идва ден след посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Санкт Петербург и срещата му с президента на Русия Владимир Путин. Това предизвика спекулации, че тесните връзки на Анкара със Запада може да бъдат изложени на риск, посочва АФП.

В Анкара турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира, че посещението не е осъществено с цел обсъждане на по-широка програма, но и не пропусна да предупреди за възможните последствия, ако отношенията с Европа не се подобрят.

"Нашите отношения с Русия не са послание към Запада. Ние работихме много усилено, за да имаме добри отношения с Европа в продължение на 15 години”, коментира Чавушоглу. Той отново обвини ЕС, че "насърчава превратаджиите”.

“Ако Западът един ден изгуби Турция, без значение какви са отношенията ни с Русия и Китай, това ще е по негова вина”, казва Чавушоглу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
НАТО в поза партер :DTурция в нато, ама ако може не с тази власт. Не може? Еми кавато-такава! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 15
DutyFree
преди 7 години
https://***.facebook.com/TelePolitics/photos/a.751198055009131.1073741828.751195545009382/934227443372857/?type=3&theaterhahahah ***, циба от България, *** мазни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
Tuerkei: Zweifel an Nato und EU wachsenhttp://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/08/10/tuerkei-zweifel-an-nato-und-eu-wachsen/---------------------------------------------------Да ама нефелния от Норвегия с меките китки нешо не са питали крачмарина първо ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още