IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замърсяването на въздуха струва на света по 5,1 трлн. долара годишно

Според доклад на Световната банка 5,5 млн. души са загинали заради болести, свързани със замърсен въздух, през 2013 г.

17:13 | 08.09.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преждевременните смъртни случаи вследствие на замърсяването на въздуха струват на глобалната икономика по 5,1 трлн. долара годишно, съобщава Financial Times. Грубо казано това е два пъти повече от икономическото производство на Великобритания, като повечето от половината от това бреме се дължи на Китай и други развиващи се икономики в Азия, твърди ново проучване.

Оценките, представени в четвъртък от Световната банка, за пръв път поставят „цена на благосъстоянието“ за жертвите от замърсяване на въздуха в затворени помещения и на открито и подчертават как тя се вдига през изминалия четвърт век, след като развиващите се икономики като Китай се индустриализират и урбанизират все по-бързо.

Оценките илюстрират и предизвикателствата в околната среда и икономическата логика пред тези страни, докато се опитват да намерят решение на хроничното замърсяване на въздуха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Обратно: На ВЕЧЕ напечатането трябва да му се измисли път до икономиката. Алтернативата е да си го "отнапечата" с високи лихви, само че при липса на модел на растеж това означава корпоративен фашизъм и обезценяване на човешкият живот до нива на война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
tnm
преди 7 години
Защо да не се обложат!? Всеизвестен факт е, че "pecunia non olet" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Чистенето на нужниците струва още повече. Трябва ли да се забранят нужниците или да се обложат с данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
хахаха, супер глyпава статия ... щом струва толкова, нека централните банки на първите 10 да напечатат колкото е нужно, да се изсипе където трябва и все едно нищо не е станало :):) чиста работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Кажи само колко пари ти трябват, нашите "сцениристи" могат да измислят всякакъв филм :-DСветовната (или поне западната) започва (или по-скоро продължава) да прилича на много грозен холивудски филм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Да преведем заглавието:"След срещата на Г-20, в търсене за модел на растеж, единственото за което повечето световни лидери се съгласиха е да обръснат за пореден път населението с няколко трилиона за ЕКО-глупости"Затова започват от далеч. По изчисленията за загубите можем да разберем с колко се готвят да ни обръснат, а индиректно в какви размери е всъщност финансовата им дупка в бюджетите след кризата от 2007, откогато са напечатани грубо горе-долу 5 трл. долара и това е по сегашни цени..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още