IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на епохата с независими централни банки

И Тръмп, и Мей оспорват паричните политики, налагани от централните банки, а с това и тяхната независимост, коментира Волфганг Мюнхау

09:01 | 19.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На този етап все още не знаем какво ще означава президентството на Доналд Тръмп. Всъщност още не знаем какво точно ще означава Brexit. Но има две много тясно свързани последици и от двете събития: приближаващият край на ерата на независимост на централните банки и едновременно с това – загуба на влиянието на академичните макроикономисти, коментира Волфганг Мюнхау от Eurointelligence за Financial Times (FT).

Независимостта на централната банка е предпоставено от две условия. Първото – и по-важно, е, че има широк консенсус за целите на паричната политика. Второто е, че независим управителен съвет на централната банка, обикновено състоящ се от професионалисти икономисти, може да постигне тези цели. Първото от тези условия е нарушено. Второто е обвито в мъгла.

Според консенсуса от 1989-2016 г. - златната ера на финансовата глобализация, централната банка трябва да има за цел нисък положителен темп на инфлацията. Това се подкрепя от макроикономически теории, разработвани от 80-те години насам. Изглежда нормално, че нова порода икономисти, обучени в по-ново генериране на икономически модели, ще постигне целите, които обществото иска, без да са подложени на натиск от ежедневните политики.

Тръмп открито оспори този консенсус. Пред FT икономическите му съветници казват, че Федералният резерв на САЩ е създал „фалшива икономика“ и че новоизбраният президент иска да види такъв председател на Фед, който ще поддържа собствените му позиции.

Британският министър-председател Тереза Мей използва почти същия аргумент, критикувайки Английската централна банка и предупреждавайки за „лоши странични ефекти“. И в двата случая политиците търсят промяна във фискално-паричния микс: по-хлабава фискална политика, по-твърда парична политика. Но как можеш да постигнеш това, ако централната ти банка е независима?

В еврозоната консенсусът в полза на политическата цел на Европейската централна банка (ЕЦБ) от инфлация от малко под 2% също стана крехък, макар и по различни причини. Германският икономически елит никога не е вярвал в нея. Юрген Щарк, бивш член на изпълнителната комисия на ЕЦБ, казва, че европейските договори говорят само за нуждата да се поддържа ценова стабилност. Те обаче не дават възможност на ЕЦБ да превърне този мандат в цифрова инфлационна цел. Неговият аргумент е, че инфлационният темп от 0-1%, както е в момента, напълно съответства на идеята за ценова стабилност. В резултат на това няма причина, поради която отрицателните лихвени проценти да ускоряват инфлацията, още по-малко пък това да се случи чрез количествено облекчаване или други политики.

Очаквам, пише Мюнхау, щом икономиката се възстанови и ЕЦБ бъде принудена да повиши лихвените проценти, италианските икономисти да призоват централната банка да приоритизира финансовата стабилност над ценовата стабилност, имайки предвид колко крехък е финансовият сектор на Италия и високото ниво на публичен дълг. В еврозоната също липсва консенсус.

Важното е не дали тези, които предизвикват политическия консенсус са прави или не. Мнението на икономическия елит е, че независимостта на централната банка е нещо добро – а това не е изненадващо при положение, че икономистите печелят лично от системата. Аз самият, пише Мюнхау, съм съгласен с тези, които твърдят, че независимостта на централната банка е нито необходима, нито достатъчна за ценова стабилност.

Това, което наистина има значение, е че този консенсус бе разрушен. Ако достатъчно голям брой хора искат централната банка да таргетира фондовия пазар, индекс на щастието или метеорологични условия вместо някаква форма на инфлация, аргументът за независимост отпада. Дори само това означава, че паричната политика вече не може да бъде сведена до независими експерти. Тя трябва, и ще, се върне до състоянието си в много страни преди 90-те години: интегрирана функция на по-широката икономическа политика на правителството.

Не очаквам, пише още Мюнхау, края на независимостта да се случи, още по-малко в пълна степен. Еврозоната ще бъде най-устойчива, тъй като независимостта е част от европейското право и е трудно да очакваме всички да са съгласни с промяната му. В паричния съюз няма правителство, от което да бъде независимо централната банка. ЕЦБ ще бъде еквивалента на последната оцеляла централна банка.

САЩ и Великобритания имат по-слаби форми на независимост на централна банка, така че това може скоро да се промени. Първият етап ще бъде избирането на политически съвместими управители и членове на съветите по парични политики, които са по-политически настроени от сегашните академици. Така Тръмп и Мей ще разрушат системата, като не е задължително с това да се случи формално премахване на концепцията за независимата централна банка.

Периодът на финансова глобализация трансфомира академичния икономист в активен политик – като централен банкер и дори финансов министър, завършва Мюнхау. Следващото десетилетие ще донесе съвсем различни лица и институционални механизми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Сега Централната банка (ЦБ) не може да предотврати актуални злини, защото водещата причина не е в нейна компетентност.В условия на налична сгрешена парична система ЦБ е със съдба на жертва и подсигурен провал.Преди всичко друго, за спасение от катастрофална криза е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Положението е страшно защото общият дълг е около 320% от световният БВП и ако преди 1 долар дълг правеше някакъв растеж сега това е невъзможно поради простата причина ,че растежа не може да е постоянен/безкраен - като изключвам инфлационният растеж на БВП Обяснил съм подробно всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Статията за 24-те трилиона(макар ,че е повече) е добра - http://svetoven.pogled.info/news/78267/nai-golyamata-krazhba-v-istoriyata-na-chovechestvoto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
I
преди 7 години
Аз искрено вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи от вражеските армии. Те вече са създали аристокрация на парите, която е предизвикателство за правителството.Правото да се емитират пари трябва да бъде иззето от банките и върнато на народа, на когото по правило принадлежи. Томас Джеферсън - третият президент на САЩ (1801 1809)Този, който контролира обема на парите в дадена страна, е пълен господар на промишлеността и търговията и..., а когато се разбере, че е много лесно да се контролира цялата система от няколко влиятелни личности на върха, няма нужда да ви се обяснява кое поражда инфлациите и депресиите. Гарфийлд - президент на САЩ (1881) застрелян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
supertrader
преди 7 години
Това което трябва да се направи е - нулеви данъци, нулеви мита и акцизи и икономиката ще се върне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
крас
преди 7 години
ТРЪМП: Федералният резерв на САЩ е създал фалшива икономикаНЕВЕРОЯТНО Е ПРАВ!Огромните парични средства които се инвестираха от ФЕД за икономиката напускаха АМЕРИКА и отиваха там където американските фирми развиваха дейността си - КИТАЙ!!Така се създаваха работни места в Китай, но не и в САЩ!Да не говорим за това, че внесените от Китай американски стоки не се облагат с мита и акцизи!Нещо подобно се случва и у нас!Вижте етикети на проиведена бяла техника която носи бар кода на БЪЛГАРИЯ, а до нея е написано Made in China!!МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ ТАЗИ СТОКА Е ОБЛОЖЕНА С МИТА ??ТРЪМП Е ЧОВЕК КОЙТО ЩЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА И НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД НАЛАГАН ОТ ШЕПА БАНДИТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
ако национализират сградата с гаргата ше ги призная Сашш, да падне под шапката на амерското правителство, евреите ше падладеят ше дигнат кръвно, че нема да могат да праат на 100% квот си искат и да вилнеят с тоя измислен WallStreet с оръжията за масово финансово унищожение .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още