IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилският президент планира данъчна реформа през 2017 г.

Мишел Темер все повече разширява програмата си за реформи в подкрепа на бизнеса

12:35 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Бразилия ще се опита да опрости данъчния си кодекс през 2017 г., заяви президентът Мишел Темер в четвъртък, целейки да разшири програмата си за реформи в подкрепа на бизнеса след вече отправените предложения за промени в пенсионната система и трудовото законодателство.

Запознат източник от правителството казва за Ройтерс, че реформата може да включва оптимизиране на данъчния режим в петролната и газовата индустрия, промени на данъците във финансовата система и намаляване на бюрокрацията като цяло.

Откакто пое поста след импийчмънта на предшественика си Дилма Русеф, Темер обеща да преследва структурни реформи, за да изкара Бразилия от най-дълбоката икономическа рецесия от десетилетия.

Този месец Конгресът одобри предложението му да ограничи увеличаването на публичните разходи за следващите 20 години, проправяйки пътя към гласуване на други мерки. Щедрата пенсионна система на Бразилия трябва да бъде реформирана, за да има ограничението на разходите реален ефект, казват официалните представители.

На пресконференция в столицата Бразилия Темер заяви, че очаква Конгресът бързо да одобри плановете му за опростяване наемането на служители на временни договори, казвайки, че законодателите са показали „силна подкрепа“ на програмата му.

„Защо да не целим данъчна реформа сега, когато множество законопроекти напредват?“, каза Темер, добавяйки, че правителството му ще работи усилено за прилагането на реформата следващата година.

Икономистите от дълго време критикуват сложната данъчна система на Бразилия като спирачка за дълготраен растеж. Компаниите в Бразилия заделят средно по 2038 часа, за да уредят данъците си или около 12 пъти повече от средното за страните в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, сочи индексът Doing Business на Световната банка.

Според източникът на Ройтерс, пожелал анонимност, в допълнение на промените в петролния и финансовия сектор широката реформа може да включва и преструктуриране на трибунала за данъчни жалби към финансовото министерство.

Има общи идеи какво трябва да се направи. Те обаче все още са в начален етап“, допълва източникът.

Въпреки усилията на Темер безработицата продължава да се покачва. Данни от четвъртък показват, че безработицата е нараснала с 116 747 работни места през ноември, което е два пъти повече от очакванията на икономистите. Темер одобри скромно увеличение от 6,4% на националната минимална заплата до 937 реала (287 долара) в четвъртък, отразявайки забавянето на инфлацията.

Президентът обеща още да подкрепи усилията на Конгреса да реформира политическата рамка на Бразилия – объркана мултипартийна система, която според критиците усложнява изборния процес в Бразилия и често води до корупция.

Политическата реформа е дело на Конгреса, но ние ще стимулираме и подкрепяме процеса“, каза той.

Някои законодатели призоваха за правила, които да ограничат разпространението на партии, обвинявани за насърчаване на корупцията, търсейки широки коалиции и сключването на сделки в Конгреса.

В момента в бразилския изборен съд има 35 регистрирани партии, като 26 от тях имат представители в долната камара на Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още