IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Бразилия започна още една проверка срещу президента Мишел Темер

Бившият културен министър обвинява Темер в натиск заради проект на друг член на кабинета

17:17 | 25.11.16 г.
<p>
	Президентът на Бразилия Мишел Темер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Бразилия Мишел Темер. Снимка: архив Ройтерс

Прокуратурата в Бразилия е започнала още една проверка срещу президента на страната Мишел Темер, този път за евентуален натиск върху бивш министър, съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от бразилската федерална полиция.

Бившият министър на културата Марсело Калеро, който подаде оставка миналата седмица, е казал пред федералната полиция, че президентът му е оказвал натиск да реши спор с друг член на кабинета, който искал разрешение да строи жилищен блок в родния си град, в район с исторически сгради.

На фона на новината бразилският реал поевтиня с 2,2% спрямо долара до 3,4679 реала за долар – най-големият дневен спад след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

Водещият борсов индекс на Бразилия се понижи с 1,3% заради продължаващата политическа несигурност, заради която се засилват опасенията за още по-голямо влошаване на икономиката на страната.

Ако от прокуратурата намерят достатъчно основания да започнат разследване по новите обвинения срещу Мишел Темер, прокурорите ще трябва да поискат разрешение от Върховния съд за стартирането му, поясняват говорители на институцията.

Мишел Темер изгуби трима министри през последната една година заради корупционни скандали. Същевременно основното му обещание, с което дойде на власт след отстраняването на Дилма Русеф от поста, беше да изкорени корупцията, припомня информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още