IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общата стойност на фармацевтичните сделки се е удвоила през 2016 г.

Евтините кредити и нуждата от осигуряване на нови лекарства са надули стойността на сделките

13:43 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фармацевтичните компании са платили двойно по-големи суми за придобивания през 2016 г. спрямо предишната година, тъй като евтините кредити и нуждата от осигуряване на нови лекарства са надули стойността на сделките, съобщава Financial Times.

Анализ на няколко метрики, изготвен за изданието от базираната в Лондон консултантска компания Novasecta, показва, че не само стойността на сделките се е увеличила, но и купувачите трябва да плащат много повече за компаниите, за да увеличат продажбите си и да поемат по-голям риск.

Медианната стойност на придобиване през 2016 г. е била 39 пъти по-голяма от приходите на придобиваната компания спрямо 19 пъти година по-рано и осем пъти през 2014 г. Макар че броят на сделките е спаднал от 86 през 2015 г. до 78, медианната стойност почти се е удвоила до 1,97 млрд. долара.

Анализът на 316 сделки през последните три години е изготвен в момент, в който сагата около придобиването на Actelion – най-голямата биотехнологична европейска група, продължава да се разплита. Actelion води преговори с американската Johnson & Johnson и френската Sanofi за сделка, която може да оцени компанията на 30 млрд. долара.

Вътрешни източници от индустрията вярват, че търсенето на нови лекарства ще се засили през 2017 г. Политическата несигурност през 2016 г. е ограничила придобиванията от големи компании, които са изправени и пред ценови натиск от фармацевтичните посредници* в САЩ и от производителите на генерични лекарства.

Иън Рийд, главният изпълнителен директор на Pfizer, каза наскоро, че „цялата индустрия в момента е в период на изчакване“, отлагайки инвестиционните решения, докато Доналд Тръмп заеме поста си като президент на САЩ и предложи дългоочаквания план за намаляване на корпоративните данъци. Това ще позволи на американските компании да приберат у дома десетки милиарди долари, държани извън страната, което ще им осигури силата да търсят сделки в САЩ.

Има по-малко сделки в долния край на пазара, като около 1,3 млрд. долара са били похарчени за придобивания на стойност между 20 и 100 млн. долара спрямо 1,9 млрд. долара през 2015 г. Стойността на сделките е намаляла остро от 15,8 млрд. долара през 2015 г. до малко под 9 млрд. долара за придобивания между 100 млн. и 1 млрд. долара. Тя обаче е скочила за най-големите сделки: общо 144 млрд. долара са били похарчени за сделки от над 1 млрд. долара спрямо 117 млрд. долара през 2015 г.

Джон Рунтрий, партньор в Novasecta, казва, че много от сделките са били надценени. „Хората поемат повече риск и плащат за надежда – плащат за растеж, в който не могат да бъдат сигурни“, казва той.

Между 2014 и 2016 г. са били приключени големи сделки за 420 млрд. долара, което е над два пъти повече от приключените за 170 млрд. долара сделки между 2009 и 2012 г., като американските компании формират почти две трети от скорошните придобивания.

„Компаниите, които биват придобивани, средно не могат в момента да струват два пъти повече от стойността им преди пет години. Натискът за компаниите да платят повече за придобиванията, които дават краткосрочен растеж, е силен, а епохата на евтиния капитал изостря този феномен“, допълва Рунтрий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още