IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуелският лидер е готов да преговаря с опозицията за излизане от кризата

Николас Мадуро заяви, че трябва да се намери изход от политическата криза, избухнала след като Върховният съд пое контрола над парламента

10:07 | 01.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Архив Ройтерс

Венецуелският лидер Николас Мадуро заяви, че е готов да преговаря с опозицията, за да бъде намерен изход от политическата криза, избухнала след като Върховният съд пое контрола над парламента, предаде Асошиейтед прес. 

Венецуелската опозиция, която има мнозинство в Националното събрание, нарече случилото се преврат. Много южноамерикански страни изразиха остро несъгласие. Президентът на Перу Пабло Кучински отзова посланика си и прикани и другите страни да последват примера му и да протестират срещу "авторитарното" "превземане" на парламента от съда, който е близък до президента, съобщи Ройтерс.

В реч по държавната телевизия Мадуро заяви, че вярва, че конфликтът може да бъде разрешен чрез диалог и "по конституционен път" и съобщи, че свиква заседание на Националния съвет за сигурност, за да се обсъди незабавно ситуацията и да се намери решение. 

По-рано тази седмица Върховният съд на практика даде на Мадуро право да действа, заобикаляйки парламента, и обяви, че поема правомощията на висшия законодателен орган, докато той продължава да "проявява неуважение" към съдебната власт. Става дума за това, че Националната асамблея не изпълни искането на Върховния съд да признае за недействително избирането през декември 2015 г. на депутати от щата Амасонас. 

Действията на съда бяха осъдени от повечето членове на Съюза на южноамериканските държави (Унасур), съобщи Ройтерс. В общо изявление Уругвай, Аржентина, Чили, Колумбия и Парагвай призоваха за възстановяване на демократичния ред във Венецуела. Изявлението не бе подписано от левите правителства на Боливия и Еквадор, които също са членове на организацията. 

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието също изрази тревога от "влошаването на демокрацията" във Венецуела. 
Организацията на американските държави (ОАД) насрочи за понеделник спешна среща, за да обсъди кризата във Венецуела. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още