IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западна Африка иска 50 млн. евро от ЕС за борба с джихадистите

Чад, Нигер, Буркина Фасо, Мали и Мавритания предлогат да се създадат регионални сили, които да се справят с местните групировки

16:54 | 03.06.17 г. 1
<p>
	<em>Френски войници в очакване на посещение на френския президент Еманюел Макрон в Мали през май. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Френски войници в очакване на посещение на френския президент Еманюел Макрон в Мали през май. Снимка: Архив Ройтерс

Страните от западноафриканския район Сахел искат 50 милиона евро от Европейския съюз за подпомагане на създаването на многонационални сили, които да се борят срещу ислямистките групировки, предаде Ройтерс.

Чад, Нигер, Буркина Фасо, Мали и Мавритания - т. нар. група Г-5 Сахел, предлагат да създадат регионални сили, които да се справят с трансграничната заплаха на местни джихадистки групировки, някои от които свързани с Ал Каида и "Ислямска държава". Но прилагането на този план е забавено, отчасти заради недостатъчно финансиране.

Малийският генерал Дидие Дако каза, че страните от Г-5 Сахел искат от ЕС финансова подкрепа за съвместните сили. Той отправи това искане на среща в столицата на Мали Бамако, на която присъстват военни командири от страните от групата, дипломати от ЕС и офицери от френските регионални сили. Утре ще има среща на външните министри на страните от групата.

Миналата година групата Г-5 Сахел предложи създаването на специални части, всяка от тях наброяваща около 100 добре обучени военни, способни бързо да реагират на променящи се заплахи. Те ще бъдат разположени в зоните, в които е известно, че действат джихадистки групи.

Тези части ще подпомагат усилията на редовната армия на петте страни, на миротворците на ООН в Мали и на около 4000-те френски военни, разположени в петте страни в рамките на френската антиджихадистка операция Бархан.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Борбата срещу ИД се очертава като доходоносен бизнес .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още