IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Близкия изток поставя и САЩ в трудна ситуация

На този етап е малко вероятно споровете в региона да окажат влияние в енергийната сфера

19:33 | 06.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет скъсаха дипломатическите си отношения с Катар в понеделник. По-късно към тях се присъедини и Йемен, Либия и Малдивските острови, припомня в коментар Market Watch.

И седемте държави обвиняват Доха в подкрепа на тероризма.

Растящото напрежение в Близкия изток поставя и САЩ в трудна ситуация, посочва още изданието. Саудитска Арабия е един от най-близките съратници на Вашингтон в региона. В Катар обаче се намира най-голямата военна база на САЩ в Близкия изток и се използва за ударите срещу "Ислямска държава" (ИДИЛ).

"Насърчаваме страните да седнат заедно и да изгладят своите различия", коментира държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън в понеделник.

Отношенията между Саудитска Арабия и Катар са обтегнати в последните няколко години - след подкрепата на "Мюсюлманско братство" в Египет и насърчаването за т.нар. Арабска пролет през 2011 година.

Причината за последното напрежение е цитат от държавната информационна агенция на Катар, според която емирът хвали Иран. По-късно Катар посочи, че това не е истински коментар и агенцията е била хакната, но някои от държавните медии в страната продължиха да разпространяват коментара.

Саудитска Арабия и Иран пък не се разбират от десетилетия. Със своето отношение към Техеран Катар премина всички "червени линии" на Саудитска Арабия и на Обединените арабски емирства, посочва още Market Watch.

Конфликтът в региона се отразява и на петролните пазари. Първата реакция е за спад на цената на петрола, защото опасенията са, че сделката в ОПЕК за ограничаване на добива на суровината ще се разпадне.

Катар всъщност не е голям играч в ОПЕК - дневният добив е около 600 хил. барела на ден, или около 2% от общия добив на ОПЕК. Емирството обаче е най-големият износител на втечнен газ, припомня още Market Watch.

Според изданието обаче е малко вероятно напрежението да се отрази в енергийния сектор. Едва ли Египет ще затвори Суецкия канал за танкерите на Катар. От друга страна и Доха твърдо подкрепя ОПЕК и сделката за ограничаването на добива на петрол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още