IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар обяви планове за увеличаване на производството на природен газ

Qatar Petroleum представи проект за южната секция на Северно поле – най-голямото поле с природен газ в света

20:55 | 04.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Qatargas Facebook Page</em></p>

Снимка: Qatargas Facebook Page

Qatar Petroleum (QP) планира да увеличи производството на газ от гигантското си Северно поле, което споделя с Иран, с 20%, съобщи главният изпълнителен директор на компанията във вторник. Компанията планира действията си въпреки дипломатическото напрежение между страната и други държави от Близкия изток, коментира CNBC.

През април Катар вдигна самоналожената забрана за разработване на Северно поле – най-голямото поле с природен газ в света, и обяви нов проект за южната му секция, с който да увеличи производството след пет до седем години.

Новият проект ще повиши общия производствен капацитет на втечнен природен газ (LNG) на Катар с 30% до 100 млн. тона от 77 млн. тона годишно, заяви директорът на QP Саад ал-Кааби на пресконференция в Доха.

Общото търсене на LNG в света е било 256 млн. тона през 2016 г., сочи годишният доклад на Royal Dutch Shell.

“След допълнителни оценки решихме, че най-добрият начин да разработим този огромен проект е като го посветим на производството и износа на втечнен природен газ“, каза Кааби.

„Решихме, че най-добрият вариант ще бъде да удвоим размера на проекта до 113 млн. куб.м газ на ден. Този проект ще заздрави позицията ни като най-големият производител и износител на LNG в света“.

QP ще трябва да построи нови влакове за LNG, за да отговори на разширяването на капацитета, казва Кааби.

Ще търсим международни партньори, които да се присъединят към нас“, допълни той.

Новината бе обявена само ден, след като френската Total подписа споразумение с Иран за разработването на част от споделеното газово крайбрежно поле, което Техеран нарича Южен Парс.

Кааби каза, че няма сътрудничество с Иран по който и да е проект в Северно поле, но страните имат съвместна комисия, която се среща всяка година, за да обсъди развитието на полето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още