IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар води дипломация на инвестициите досущ като основния си съперник

Според географското и финансово положение Катар е по-слабият противник спрямо Саудитска Арабия, но бизнес връзките в САЩ правят емирството изключително важно

10:59 | 04.07.17 г.
<p>
	Empire State Building в Ню Йорк. Катар придоби 10% от сградата пред миналата година.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Empire State Building в Ню Йорк. Катар придоби 10% от сградата пред миналата година. Снимка: Архив Ройтерс

Доналд Тръмп може и да обвини Катар, че финансира тероризма, но това не пречи на богатото емирство да направи така, че прочутият небостъргач в Ню Йорк Empire State Building да бъде осветен в националния му флаг - емблематичен начин за припомняне на неговите икономически връзки със САЩ.

Въпреки противоречивите ходове американският президент все пак остави впечатлението, че участва в изолирането на Катар при започналата неотдавна криза, когато Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет скъсаха дипломатическите си отношения с Доха, която обвиняват, че "подкрепя тероризма".

За да устои на резките колебания в дипломацията, Катар обаче възприе тактика, отдавна прилагана от неговия могъщ съсед Саудитска Арабия: да купува големи дялове от икономиката на САЩ, пише в свой анализ за Франс прес Дъглас Гилисън.

И така небостъргачът със символно значение в центъра на Манхатън бе "облечен" в цветовете бордо и бяло на катарската авиокомпания Qatar Airways, но и на самото емирство, в показно отбелязване на 10-тата годишнина от установяването на въздушни връзки между двете страни.

Не толкова афиширано обаче богатото емирство, което има залежи на петрол и газ, купи преди близо една година дял от 10% от 102-етажния небостъргач за около 622 млн. долара. Преди две седмици пък Катар, оказал се в "окото" на дипломатическа буря, поднесе изненада, като обяви, че неговата държавна авиокомпания иска да придобие 10% от капитала на American Airlines - най-големия въздушен превозвач в света.

Малко по-рано авиокомпанията подписа с Boeing договор на стойност 12 млрд. долара за купуване на 36 изтребителя Ф-15: дребна работа в сравнение с оръжейната сделка за 110 млрд. долара, сключена между САЩ и Саудитска Арабия при посещението на президента Доналд Тръмп в Рияд, но достатъчна, за да привлече вниманието на американския бизнес.

"Те са разпрострели пипалата си общо взето навсякъде, това е удивително", обобщава Ранда Слим, експерт в Middle East Institute.



САЩ имат голяма военновъздушна база в Катар. В емирството е базирано и Централното командване на въоръжените сили на САЩ (Centcom), което отговаря за Близкия изток. Доха е приела също така филиали на престижни американски мозъчни тръстове като института "Брукингс" или университета "Джорджтаун".

При тези условия, макар президентът Тръмп да обвини Катар в пост в Twitter от началото на юни, че подкрепя джихадистите в Сирия, собственото му министерство на отбраната увери Доха в американската подкрепа, а Държавният департамент допринесе за намаляването на напрежението между Саудитска Арабия и богатото малко емирство.

"Всички факти сочат, че Белият дом изглежда не е на тяхна страна, но влиятелни министерства като че ли правят точно обратното", констатира Слим. Според нея Катар не бива "изслушван на 100%", но все пак гласът му се чува във Вашингтон.

Могъщата Саудитска Арабия, вторият най-голям доставчик на петрол за САЩ и техен основен съюзник, обаче запазва привилегирована позиция.

Докато американският лидер подготвяше посещението си в кралството през май, Рияд обеща инвестиции в размер на 20 млрд. долара в инфраструктурен фонд, ръководен от групата Blackstone, чийто президент - милиардерът Стивън Шуорцман, е важен поддръжник на Тръмп.

Това участие идва след подписването на рентабилния оръжеен договор за 110 млрд. долара, както и на няколко сделки, облагодетелстващи General Electric и Lockheed Martin.

"Ако човек сравни техния размер - географски и финансов, Катар винаги ще е по-слабият", коментира Робърт Блечър от неправителствената организация Internation Crisis Group.

Според Джеймс Джефри от Вашингтонския институт за близкоизточна политика (WINEP) в една стратегически деликатна ситуация, каквато е този дипломатически конфликт, традиционната позиция на Вашингтон е "да не се безпокои кой инвестира".

Анализаторът обаче признава, че новото американско правителство изглежда изпраща сигнали, които показват ясно, че бизнес връзките са изключително важни. "Тази администрация даде много индикации, че отсега нататък нещата ще стават по този начин", заключава Джефри.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още