IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар има още 48 часа да отговори на ултиматума на държавите от Близкия изток

Посредникът в дипломатическата криза Кувейт поиска отсрочката, въпреки че Катар днес ще му предаде отговора си

08:50 | 03.07.17 г.
<p>
	Столицата на Катар Доха. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Столицата на Катар Доха. Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ) приеха искането на Кувейт да удължат с 48 часа срока на поставения на Катар ултиматум да приеме техния списък с 13 искания, предадоха световните агенции.

Общото изявление на четирите страни беше публикувано от официалната Саудитска агенция по печата, след като Катар обяви, че днес ще предаде на емира на Кувейт отговора си на техните искания, припомня Франс прес.

Сред исканията са затварянето на телевизия "Ал Джазира", на разположена в Катар турска военна база, както и ограничаване на отношенията с Иран, съобщава БТА.

По-рано Кувейтската информационна агенция (КУНА) заяви, че емирът на Кувейт шейх Сабах ал-Ахмад ал-Джабер ас-Сабах е поискал от четирите страни, които бойкотират Катар, да удължат срока на дадения ултиматум.

Агенцията не съобщава дали Катар е отхвърлил ултиматума, както се очакваше, отбелязва Ройтерс.

Кувейт служи като посредник между Катар и четирите страни, след като те прекъснаха връзките си с Доха, обвинявайки я в подкрепа на международния тероризъм и че е съюзник на регионалния им противник Иран.

Катар определи обвиненията като неоснователни и външният министър Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани заяви, че исканията ще бъдат отхвърлени.

Страните заплашиха с налагането на допълнителни санкции, ако Катар не изпълни исканията им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още