IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар отхвърля исканията на държавите, които прекратиха контакти с емирството

Целта на ултиматума е да накара Катар да се откаже от суверенитета си, коментира външният министър на страната

19:08 | 29.06.17 г.
<p>
	Външният министър Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Външният министър Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани. Снимка: Архив Ройтерс

Катар отхвърля исканията на останалите държави от Близкия изток, които прекратиха дипломатическите си отношения с емирството, но заявява готовност да обсъжда с тях „юридически въпроси“, предава Ройтерс, като се позовава на изявление на външния министър Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани.

Според него някои от исканията не само, че не са верни, но и не са разумни.

"Не можем да прекъснем връзките с т.нар. „Ислямска държава“, „Ал Каида“ и ливанската шиитска групировка „Хизбула", защото няма такива връзки", каза той в изявление. "Не можем да експулсираме членове на Иранската революционна гвардия, защото в Катар няма такива“, допълни той.

Информационната агенция припомня, че враждата избухна този месец, след като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет прекъснаха връзките си с Катар и обвиниха емирството, че подкрепя тероризма и е съюзник на регионалния им враг Иран. Освен дипломатическите отношения, страните прекъснаха и транспортните връзки с Доха.

Четирите страни, към които се присъединиха и други държави от региона, изпратиха на Катар списък с 13 искания, включително закриването на финансираната от държавата телевизия "Ал Джазира" и прекратяване на връзките с Иран. Страните дадоха на Доха 10 дни да излезе с отговор.

Крайният срок изтича в неделя. Посланикът на ОАЕ в Русия коментира, че Катар може да понесе нови санкции, ако не отговори на исканията. Държавите от Персийския залив могат да поискат от своите търговски партньори да избират дали да работят с тях, или с Доха, казва той в интервю.

Катарският външен министър посочи, че „тъй като е невъзможно Доха да престане да прави неща, които никога не е правила, остава да заключим, че целта на ултиматума не е да се занимава с изброените проблеми, а да накара Катар да се откаже от суверенитета си. Това е нещо, което няма да направим", категоричен е той.

Близкият съюзник на НАТО Турция подкрепи Доха в ситуацията. Министърът на отбраната на Катар ще посети в петък Анкара и ще проведе разговори с турския си колега, съобщават източници от министерството на отбраната на Турция в четвъртък.

Кувейт, който поддържа връзки с Катар, се опитва да посредничи в спора с подкрепата на Вашингтон.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още