IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия разследва най-голямата банка в страната за пране на пари

Комисията по ценни книжа проверява дали Commonwealth Bank of Australia е изпълнила задълженията си за огласяване на информация и корпоративното право

12:42 | 11.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC) съобщи днес, че разследва най-голямата банка в страната по подозрение в нарушаване на закона срещу прането на пари и финансирането на тероризма, предаде Франс прес.

Миналата седмица Австралийската служба за финансово разузнаване (AUSTRAC) сезира федералния съд за 53 700 закононарушения, извършени от Commonwealth Bank of Australia (СВА), по-специално с автомати с депозитни функции.

Регулаторът ASIC обяви на свой ред, че проверява дали банката е изпълнила задълженията си за огласяване на информация и корпоративното право, обяви пред парламентарна комисия неговият председател Грег Медкрафт.

Медкрафт изтъкна, че ръководителите на СВА не са го информирали за проблемите с изпълнението на законите на среща с тях два дни, преди те да бъдат огласени публично миналата седмица.

"Това е най-голямата компания в страната и според мен австралийците можеха да се надяват на нещо по-добро", посочи Медкрафт, цитиран от Ройтерс.

AUSTRAC обвинява банката, че не ѝ е предоставила 53 506 доклада за кешови трансакции от над 10 000 австралийски долара чрез автоматите между ноември 2012 и септември 2015 година на обща стойност 624,7 милиона австралийски долара, уточнява АФП.

СВА е обвинена също така, че не е уведомила за точния ден и час или изобщо не е уведомила за съмнителни трансакции на стойност 77 милиона австралийски долара. Банката не е взела и мерки за наблюдение на някои клиенти дори след като е била предупредена за вероятно пране на пари, посочва AUSTRAC.

Всяко от тези нарушения може да струва на банката глоба от 18 милиона австралийски долара (12 милиона евро), така че общата сума може да се окаже колосална, отбелязва АФП. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още