IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Злоупотребява ли Нетаняху с победата в Евровизия

Израелското общество е разделено: от основаването на държавата постоянно има напрежение между общностите в Тел Авив и Йерусалим

08:37 | 14.05.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Израел Бенямин&nbsp;Нетаняху. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Ройтерс

Нета Барзилай е символ на един Израел, който е симпатичен и емоционално близък на повечето европейци. Победителят в европейския конкурс „Евровизия“ е космополитен, либерален и еманципиран. Със своите цветни дрехи и шумната ѝ изява тя е символ и за този Израел, който познаваме, но който въпреки всичко се ограничава почти само до Тел Авив - град, считан с право за столицата на партитата и в който живее толерантност срещу различието, пише в свой анализ за Süddeutsche Zeitung Александра-Фьодерл Шмид.

Но дори и в южната част на града, където са настанени някои от 38 000 бежанци, които Израел искаше да депортира в африканска държава, не се усеща нищо от това космополитно отношение. Постоянно има сблъсъци с израелци, расизмът е повсеместен. Когато се заговори за тези хора, дори и представители на правителството използват само думата „натрапници", а не „търсещи убежище“ или „имигранти“. И това се случва в страна, основана преди 70 години от евреи, дошли тук от всички краища на света.

25-годишната победителка счита песента си с рефрен „Аз не съм твоята играчка" за призив: Тя призовава за социална справедливост, иска повече разнообразие и толерантност. Израелското общество е разделено: от основаването на държавата постоянно има напрежение между общностите в Тел Авив и тези от Близкия изток, които се изразяват и в социални различия. Към това се добавят и непрекъснато разширяващите се разделения между светските и религиозните израелци, особено видими в Тел Авив и съседния Бнай Брак. Там повечето от жителите са ултраортодоксални евреи, 81 процента са гласували по време на последните избори за една от ултраортодоксалните партии.

Нарастващият брой на силно религиозните, които съставляват повече от един милион от приблизително осем милиона души население на Израел, променят и целия климат на страната. Така например вече има обществени автобуси, в които първите редове са запазени само за мъжете. В някои градове има специални знаци, които предписват на жените  как да се обличат и къде да вървят по улиците. В продължение на месеци ултраортодоксалните евреи демонстрират за автоматично освобождаване от военната служба. Заради тази тема коалицията бе напът да се разпадне, преди това спорът бе за  забраната за работа в събота (шабат).

Обсъжда се и работното време на магазините. До този момент Тел Авив успя да наложи изключения. Но последиците от политиката, над която ултраортодоксалните и техните  партии имат все по-голямо влияние, проникват и в Тел Авив, въпреки че жителите му предпочитат да празнуват, вместо да имат нещо общо с проблемите наоколо – политиката на заселване и зациклилия мирен процес. 

Как Нетаняху злоупотребява с победата вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
хамстер
преди 5 години
мазния *** не беше ли следствен за злоупотреби?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Каква победа е тази толкова нагласена пародия, която по правило фаворизира най-долните, бездарни и извратени ***?И ако Нетаняху наистина ги е приказвал тези глупости ми е любопитно да чуя какво мислят от съвета на равините им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Точно те толерантни и широкоскроени? Каква ирония...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 5 години
Абе тоя от кога е на власт и трепе палестинците? Той защо не влиза в определението за Кървав Диктатор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Брат'чеда ка се върна от САЩ рече, на тях не са им нужни умни работници. Т.е. такива, които разсъждават. Нужни са само изпълнители. Евреите/еврейките началници са поели мисленето и командването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 5 години
Извинявам се, коригирано е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
georgi_shum
преди 5 години
Ултраортодоксални или ултраконсервативни евреи се казва Бойчо. Не ултраправославни. Ей наистина имате сериозни проблеми с превода.... И май с общата култура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Protokol
преди 5 години
Какво е това "ултраправославни евреи" ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още