IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред ядрената енергетика в Китай, Япония, Русия и САЩ

Докато Китай се опитва да стабилизира своята мащабна програма за изграждане на нови атомни централи, САЩ се изправят срещу проблема с ядрените отпадъци

11:20 | 05.01.19 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

я2 я2

Русия

Първото производство на смесено оксидно гориво MOX (смес от уранов диоксид и плутоний) за реактора Белоярск-4 е започнало в Химическия завод в Железногорск, Сибир.

Технологията MOX е разработена от Bochvar Research Institute of Inorganic Materials.

Първата партида от това гориво е транспортирана до първия по рода си бърз реактор BN-800  през март 2014 г.

Въпросният рекатор, част от централата Белоярск, е ключов фактор в програмата за нов тип ядрено гориво.

Той произвежда 820 мегавата електроенергия, като третият реактор на централата – Белоярск-3 е негово умалено копие.

Русия предвижда изграждането на пети реактор от този тип с капацитет от 1200 мегавата, като реализацията на този проект ще зависи до голяма степен от представянето на Белоярск-4.

САЩ

Основният проблем, който стои пред САЩ по отношение на ядрената енергетика, е съхранението на отпадъците от производството на електроенергия от атомни електроцентрали.

Анализ на Станфордския университед заключва, че САЩ се нуждаят от независима частна организация, която да се заеме с решаването на проблема с ядрените отпадъци.

Тя трябва да контролира обработеното гориво от момента на неговото отделяне от реакторите до окончателното му затваряне в хранилището.

От съществено значение за успеха на новата организация ще бъде достъпът до Фонда за ядрени отпадъци.

Прехвърлянето на отговорността от правителството към компанията ще изисква ново законодателство.

Фондът, който съдържа повече от 40 млрд. долари, се запълва от такси и наказателни мерки срещу електрически компании, които плащат своеобразен наем за експлоатацията на хранилищата за ядрени отпадъци.

Изследването показва, че американското правителство работи от десетилетие по този начин, харчейки десетки милиарди долара в търсене на подходящо място за изграждане на нови хранилища. Около 80 хил. тона обработено гориво от търговски ядрени електроцентрали и милиони литри от високоактивни ядрени отпадъци от правителствената програма за национална отбрана се съхраняват в басейни, сухи контейнери и големи резервоари на 75 места в различните щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 25
majnata
преди 5 години
Зелев , който не строи атомна централа в къщи , ще строи на комшиите ! Айде бегай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 15
zelka007
преди 5 години
много хубаво искам да го прочетат всички червеникотиквениковчета това , нарочно го пускам на български :http://e-vestnik.bg/12193/po-45-tona-godishno-silnoradiaktiven-otpadak-izhvarlyat-blokovete-v-kozloduy-kade-otivat/искам да обясните на синът ми защо ще плаща за нещо което не е ползвал , през целия си живот в сметките си за ток , неговите деца живот и здраве също ще го плащат ... освен това , цената от около 1млрд. лева е по цени от 2010г , в момента тече първа фаза на строежа на хранилището и струва около 1,4млрд. лева , а още колко ще има ?!? някое червеникотиквениковче има ли си на идея , че работния цикъл на един от реакторите е около 45-50 години , евентуално росатом споменават за нова технология за удължаване с още 10-15 гони , а процедурите по ликвидиране на централата са около 50-60 години . и тука не калкулираме охраната и постоянните процедури по опазване на радиоактивните отпадъци + радиоактивната вода от вътрешния контур ... 28,000 години за плутония :))) ... евтин ток , а ?!? БеляНЕ , а ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още