IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимбабве: без валута, но с валутна криза

Финансовият министър Мтхули Нкубе заяви на 11 януари, че до една година ще въведе нова валута

19:45 | 17.01.19 г. 2
<p>
	Опашка пред банков клон за теглене на пари в Зимбабве. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред банков клон за теглене на пари в Зимбабве. Снимка: Ройтерс

"Улична лавка"

"Тези дни всички управляват бизнеса си като улична лавка", разказва Елифас Уабата, който продава автомобилни части в столицата Хараре.

"Дори големите вериги за търговия на дребно. Само предложи да платиш кеш и цената ще падне главоломно", допълва той.

Облигационните бележки сега се търгуват на черния пазар при курс 3,2 за долар, според ZimBollar Research Institute в Хараре. Една единица RTGS пък струва дори още по-малко.

Напрежението се разпростира и на финансовите пазари, тъй като местните жители се устремяват към ценните книжа в опит да се защитят от ценовите повишения. Макар според официалната статистика инфлацията да е около 31%, Стив Ханке, професор по приложна икономика и експерт по хиперинфлацията от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, я изчислява много по-високо - 186%.

Основният фондов индекс на Зимбабве е нараснал със 72% от миналия март, което може да се окаже най-силният растеж в света. Чуждестранните инвеститори, които срещат затруднения да изтеглят парите си от страната заради капиталовия контрол, са отписали активите си до по-реалистични равнища. Те преценяват колко големи са изкривяванията в цените, отчитайки разликата между котировките в Хараре и в Лондон на Old Mutual Ltd., най-голямата застрахователна компания в Африка. В момента ценните книжа в Хараре се котират 4,9 пъти по-високо от тези в Лондон, изчислено в долари, като разликата се е удвоила през последните шест месеца.

Според професор Ханке, Зимбабве трябва да се придържа към долара, защото няма да бъде способна да защити евентуална нова валута, като изтегли облигационните бележки и RTGS. Правителството може да постигне това като приема плащания, включително за данъци, в тези два инструмента при същия курс като долара. По този начин отстъпките, правени за плащания в долари, бързо ще се свият до около 5 или 10%, убеден е експертът.

Бейли-Смит от Global Evolution Funds AG обаче твърди, че правителството трябва да ограничи разходите си и да работи бързо по създаването на нова валута. То може да породи доверие в паричната единица, като използва допълнителни резерви и повиши лихвите - инструмент, до който не може да прибегне, докато използва долара.

"Доларизацията на Зимбабве не е достатъчно оптимално решение. Те трябва да имат валута, която да позволява гъвкаво използване на паричната политика", допълва той. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zap
преди 5 години
...Докато насилието заливаше улиците, Мнангагва се отправи към Русия. Планира се също да посети Казахстан, Беларус и Азербайджан ...--------------то само като видиш накъде се е насочил и ти е ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ха ха ..."Кризата е голям проблем за президента Емерсън Мнангагва, 76-годишен бивш шеф на разузнаването, който при изборната си победа през юли миналата година обеща на зимбабвийците по-добри времена. Това бяха първите избори, след като дългогодишният управник на страната Робърт Мугабе, при когото икономиката започна упадъка си, бе свален от власт с военен преврат в края на 2017 година. Мнангагва бе приближен на Мугабе и действаше като негов вицепрезидент."защо не трябва някой да управлява повече от 4-5 години и защо не трябва да има бивши разузнавачи/полицаи/военни в управлението на държавата по принцип ... гледай зимбабве мисли за БГ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още