IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела успя: Временен президент ще свика нови избори

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна за законен временния президент Хуан Гуайдо

21:01 | 23.01.19 г. 19
<p>
	Новият временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо. Снимка: Ройтерс

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен президент и положи клетва, съобщиха осведомителните агенции, предава БТА.

"Официално се заклевам да изпълнявам правомощията на президент на Венецуела", заяви Гуайдо на митинг на опозицията във венецуелската столица, предаде ТАСС, позовавайки се на вестник "Насионал".

В Каракас хиляди хора излязоха днес на улиците, за да искат отстраняване на правителството на президента социалист Николас Мадуро, съобщи Ройтерс.

Гуайдо е начело на парламента, в който опозицията има мнозинство. Той заяви, че временно поема президентския пост и ще свика избори.

Няколко минути след като Гуайдо се обяви за временен президент, президентът на САЩ Доналд Тръмп го призна за законен, съобщава CNBC.

Хиляди демонстранти блокираха улиците в източната част на Каракас, скандирайки „Тръгвай се, Мадуро“ и „Гуайдо, президент“, докато размахваха националния флаг.

Полицията изстреля сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите в няколко области. 

Опозицията в лицето на Гуайдо, който води кампания за обявяване на Мадуро за узурпатор, обеща преход към ново правителство в страна, страдаща от свръхинфлационен икономически срив.

Гуайдо, в реч пред окуражаваща тълпа, положи клетва като временен президент.

"Кълна се, че ще поеме всички правомощия на председателството, за да осигуря края на узурпацията", каза той.

Временният президент обясни, че е готов да замени Мадуро с подкрепата на военните и ще обяви свободни избори.

На 10 януари САЩ обявиха, че няма да признаят легитимността на преизбрания венецуелски президент Николас Мадуро.

Съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън написа в социалната платформа Twitter преди около две седмици, че САЩ ще "продължат да засилват натиска върху този корумпиран режим, да поддържат демократичното Национално събрание и да призовават за свобода и демокрация във Венецуела".

Европейският съюз също осъди новия мандат на Мадуро след едни "недемократични избори" и заплаши със "съответни мерки" в случай на нови посегателства срещу човешките права и правовата държава във Венецуела.

"Президентските избори, произведени през май (миналата година) във Венецуела, не бяха нито свободни, нито справедливи, и резултатите не са легитимни", заяви в комюнике върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в началото на януари.

Тя призова венецуелския президент да признае независимостта на контролирания от опозицията парламент "като демократично избрана институция, да освободи всички политически затворници, да спазва правовата държава, човешките права и основните свободи и да отговори незабавно на спешните нужди на населението".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 16 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
Разликата между 1.90 за литър и 2.50 е съществена. Ако зареждаш на Марешки е 1.79, но ти вероятно караш Тесла и се гъбаркаш с нас. ПП Само 40% от петрола отива за горива останалите основно за пластмаси. Там няма акциз и разликата наистина е чувствителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Тоя имаше кофти късмета, да вземе властта, когат петрола падна, а покрай него цялата му пробита държава. Докато други трупаха резерви, те раздаваха на плебеите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 16
KMETA
преди 5 години
И ко като са ниски?Да не би да стане 50 стинки бензина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
Няма никакво значение дали на Русия и е зле или добре. Важното в случая е, че за нас е изгодно цените на петрола да са ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 9
fon
преди 5 години
Сега Венецуела ако си възстанови нормалното производство на нефт цените на петрола ще се срутят и ще стане пак зле за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 5 години
Остави бомбардировачите, ами преди една или две седмици му изпрати пет милиарда долара заеми. Заедно с дадените кредити до този момент в размер на 17 000 000 000 стават 22 000 000 000 долара. Не съм на ясно с част от този нов кредит от 5 млр дали се покриват и стари задължения, но реално общата сума може да я броим 20 000 000 000 долара. Едни 20 милиарда записани на венесуелския пясък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 20
zelka007
преди 5 години
и са кво , пиздечук ще праща ли в помощ на неговия приятел (камарад) мадуро някой и друг бял бомбардировач или ще си трае . вероятно ще си трае , че кузя е на ремонт , и няма да има артилерийска подкрепа и димна завеса за камуфлаж ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 31
Sakamano
преди 5 години
Mъдуpо все още не се е признал за победен, тъй че мечтата ви да се случи касапница като тази в Сирия може и да се изпълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 35
majnata
преди 5 години
Порошенко 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 37
studioaa
преди 5 години
Президентът е този, който е спечелил изборите, а не този, който местното американско посолство посочи. Хуан Гуайдо е обикновен самозванец, не е никакъв президент - нито постоянен, нито временен и не може да свиква нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още