IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвропa поставя ултиматум на Мадуро*

Редица държави ще признаят Гуайдо за президент, ако до седмица във Венецуела не се свикат нови избори

14:41 | 26.01.19 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хуан Гуайдо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хуан Гуайдо. Снимка: Ройтерс

Испания, Германия и Франция, Португалия, Холандия и Великобритания ще признаят опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, ако до 8 дни сегашният държавен глава Николас Мадуро не свика избори, стана ясно от координирани изявления на сраните.

„Ако в срок от 8 дни във Венецуела не бъдат свикани справедливи, свободни и прозрачни избори, Испания ще признае Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, за да свика избори, заяви премиерът социалист Педро Санчес пред журналисти в президентската резиденция Монклоа, цитиран от БТА

„Не се опитваме да издигаме или сваляме правителства във Венецуела, искаме демокрация и свободни избори във Венецуела", добави Санчес в телевизионно изявление.

Френският президент Еманюел Макрон също заяви в Twitter, че страната му е готова да признае Гуайдо за изпълняващ длъжността президент, ако в 8-дневен срок във Венецуела не бъдат обявени избори.

"Без обявени до 8 дни избори ще бъдем готови да признаем Гуайдо за "изпълняващ длъжността президент " на Венецуела за започването на политически процес. Работим с европейските си партньори", написа Макрон в Туитър.

Германското правителство е готово да признае Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, ако до осем дни там не бъдат свикани избори, заяви в Twitter правителствена говорителка, цитирана от Ройтерс.

„Ако до 8 дни не бъдат обявени избори сме готови да признаем Хуан Гуайдо за временен президент, който може да започне политически процес (и) да работи с европейските партньор“, посочи Мартина Фиц.

"Или Николас Мадуро ще приеме да участва в тези избори и да започне процеса под ръководството на независима избирателна комисия, или ние ще признаем като единствен легитимен орган, способен да организира изборния процес, Националното събрание и неговия председател Хуан Гуайдо", заяви министърът на външните работи на Португалия Аугущу Сантуш Силва по радио TSF.

Заедно с други страни от ЕС "ние стигнахме до извода ,че една седмица е подходящ срок", каза португалският дипломат. От наша гледна точка единственият възможен изход от политическата криза и от крайно тежката социална криза, в която се намира Венецуела, са свободни, прозрачни и достоверни избори по демократични правила, добави той.

Междувременно вВъншнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини прикани Венецуела да организира нови, свободни и прозрачни президентски избори, за да изберат ръководство, което действително да представлява волята на нейните граждани, предаде Ройтерс.

"Ако няма съобщение за организирането на нови избори с необходимите гаранции през следвагщите дни, ЕС ще предприеме по-нататъшни действия, включително по въпроса за признаването на ръководството на страната в съответствие с член 233 от венецуелската конституция", заяви в декларация Могерини, цитирана от AFP и Ройтерс.

*Актуализирано в 18,40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 14 rate down comment 6
pinoccio
преди 5 години
Драго ми беше, ама си ми до под чучура. Тамън съм пил една бира. Имаш въображение на чугунолеяр, можеш да се възползваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 27
Стоян Петров
преди 5 години
Венецуела падна. Да видим кой ще е следващия-Иран вероятно? Да защото на Русия е все още рано, но и нейния път е предопределен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 26 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Англосаксонците само взимат!Кога Тръмплина се отметна от сделката с Иран!?Когато дойде времето по сделката да им върнат отдавна блокираните100 000 000 000 $
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 19 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Е, какво, каквото прави и на много други държави в САЩ и Англия.Стои като гаранция. Банкова, финансова, политическа - н'еа значка.Гаранция, че простотията по тоя свят никога няма да свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 26 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
"..страната има ресурс и хората ще се справят сами стига да не им пречат от вън. "Да де, ама соруспиите, сиреч либералите по цял свят си приличат като сиамски близнаци (в урродството си):признават само правото американският народ да е щастлив.Всички други са длъжни да им принасят жертви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Аз да питам.. какво му прави на мадуро златото в лондон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 31 rate down comment 8
многодобре
преди 5 години
...много лесно ще се спре с глада и мизерията. На първо време трябва да се премахнат всички ограничения, които наложиха на страната американските борци за човешки права и демокрация. ...страната има ресурс и хората ще се справят сами стига да не им пречат от вън. Последен пример за външна намеса е и факта, че англичаните не им връщат златото. Венецуелците преговарят от Декември и сега тези им заявяват, че не признават Мадуро и затова няма да го върнат. През Декември този новия Гуайдо още е бил само един проект, но и тогава не са върнали златото. .......няма да има глад, ако се разкара двуглавия орел от страната им. То и за България важи същото! ...ние също сме изоставили комунизма и живеем по западен образец от почти 30 години, но картинката тук в страната ни е плашещи. мизерни доходи за голяма част от работещите, още по-мизерни пенсии, платено здравеопазване / например, направи си операция на апендикс безплатно, като здравно осигурен да видим как ще стане! /, корупция във всички ешалони на властта / пример , последният скандал около застрояването на черноморието и как за " инвеститора" гората не е гора и плажа не е плаж е нива ....примери много /, ..... а ти говориш за комунисти и с тази дума свързваш икономическите проблеми на Венецуела и недостига на лекарства и храна в страната!!!! ...когииии ще прогледнете брееее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 8
abdul
преди 5 години
Ако западняците си позволят грубости за пореден път, Венецуела е по-вероятно да стане Саудитска арабия, от колкото Северна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 10
majnata
преди 5 години
Че америка да не би да изнася капитализъм ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 22
bgMan
преди 5 години
Защитниците на Мадуро или Гуайдо защо първо не отговорят на въпроса каква форма на управление има Венецуела? Парламентарна или президентска република? Или нещо друго?А защо на едни тъъпи южноамерикански комунисти, които държат абсолютно цялата политическа и икономическа власт във Венецуела цели 20 години не могат да направят нищо конкретно че да спрат мизерията, гладуването и имиграцията на венецуелците? Разбрахме че все американците са им виновни както и че през всичките тези 20 години е съвсем очевидно чии са властта и ресурсите на Венецуела. За съжаление социализма и комунизма въобще не помагат срещу иидиотия и тъпоумиее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още