IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвропa поставя ултиматум на Мадуро*

Редица държави ще признаят Гуайдо за президент, ако до седмица във Венецуела не се свикат нови избори

14:41 | 26.01.19 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хуан Гуайдо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хуан Гуайдо. Снимка: Ройтерс

Испания, Германия и Франция, Португалия, Холандия и Великобритания ще признаят опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, ако до 8 дни сегашният държавен глава Николас Мадуро не свика избори, стана ясно от координирани изявления на сраните.

„Ако в срок от 8 дни във Венецуела не бъдат свикани справедливи, свободни и прозрачни избори, Испания ще признае Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, за да свика избори, заяви премиерът социалист Педро Санчес пред журналисти в президентската резиденция Монклоа, цитиран от БТА

„Не се опитваме да издигаме или сваляме правителства във Венецуела, искаме демокрация и свободни избори във Венецуела", добави Санчес в телевизионно изявление.

Френският президент Еманюел Макрон също заяви в Twitter, че страната му е готова да признае Гуайдо за изпълняващ длъжността президент, ако в 8-дневен срок във Венецуела не бъдат обявени избори.

"Без обявени до 8 дни избори ще бъдем готови да признаем Гуайдо за "изпълняващ длъжността президент " на Венецуела за започването на политически процес. Работим с европейските си партньори", написа Макрон в Туитър.

Германското правителство е готово да признае Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, ако до осем дни там не бъдат свикани избори, заяви в Twitter правителствена говорителка, цитирана от Ройтерс.

„Ако до 8 дни не бъдат обявени избори сме готови да признаем Хуан Гуайдо за временен президент, който може да започне политически процес (и) да работи с европейските партньор“, посочи Мартина Фиц.

"Или Николас Мадуро ще приеме да участва в тези избори и да започне процеса под ръководството на независима избирателна комисия, или ние ще признаем като единствен легитимен орган, способен да организира изборния процес, Националното събрание и неговия председател Хуан Гуайдо", заяви министърът на външните работи на Португалия Аугущу Сантуш Силва по радио TSF.

Заедно с други страни от ЕС "ние стигнахме до извода ,че една седмица е подходящ срок", каза португалският дипломат. От наша гледна точка единственият възможен изход от политическата криза и от крайно тежката социална криза, в която се намира Венецуела, са свободни, прозрачни и достоверни избори по демократични правила, добави той.

Междувременно вВъншнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини прикани Венецуела да организира нови, свободни и прозрачни президентски избори, за да изберат ръководство, което действително да представлява волята на нейните граждани, предаде Ройтерс.

"Ако няма съобщение за организирането на нови избори с необходимите гаранции през следвагщите дни, ЕС ще предприеме по-нататъшни действия, включително по въпроса за признаването на ръководството на страната в съответствие с член 233 от венецуелската конституция", заяви в декларация Могерини, цитирана от AFP и Ройтерс.

*Актуализирано в 18,40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 21
Sokratus
преди 5 години
Товарищ, Почему они дают тебя зарплату, ты самый большой дурак в мире!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 8
pinoccio
преди 5 години
Те са предимно в Перу, Еквадор и Боливия. Не е необходима обща граница. Те са боливарски братя по оръжие. Вземи и прочети там нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 16
Sokratus
преди 5 години
Пионкио, Венецуела и Еквадор нямат обща граница! Тези венецуелци, трябва да са ходили пеша над 1400км в колони, за да влязат в Еквадор!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 6
pinoccio
преди 5 години
Не ти ли се вярва?ХахахаТатко Карло ме е разпространил из цял свят, бе, Сократе, аз съм навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 14
Sokratus
преди 5 години
Бил си в Еквадор!!!!ХахахаДжузепе да ти подостри носа, че много дълъг е станал! Как пишеш изобщо на компютъра като носа ти е по-дълъг от ръцете!!!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Той не ги отнема, а йезуитски прави така, че те не могат да бъдат прокарани. Става въпрос буквално за правото. Нали Запада много си пада по правото и никаква друга норма не съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 26
Sakamano
преди 5 години
В такъв случай Мадуро е започнал преврата, отнемайки конституционните правомощия на парламента. Което прави нещата още по-зле за муcтакатия. Но ти само като му погледнеш фeн-групата и ще ти стане ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
В това е голямата драма, че от цялата работа ще се възползват единствено американците. Социализъм, беднотия, шофьори и прочие, но сега Венецуела е на венецуелците. После отива директно на кучетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
При строежа на всякакъв социализъм е така.Тодор Живков беше преводач - превеждаше *** от един баир на друг.Мадуро е шофьор....Както писах сутринта, янките искат да сложат техен *** син, а не венецуелците - свой си....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 7
pinoccio
преди 5 години
Защото наскоро бях в Еквадор и видях как венецуелците вървят по улиците в колона като пленена войска. Не отиват нито на работа, нито в предназначени за целта убежища. Това е катастрофа. Някога хората от улицата измъкнаха Чавес от затвора след спретнатия срещу него преврат, Сега са излязли срещу неговия следшественик. Явно има голям проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още