IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на световния дълг се забавя значително през 2018 г.

Въпреки това съотношението дълг/БВП остава на исторически високите си нива

10:41 | 03.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Растежът на световния дълг се забавя значително през 2018 г. За миналата година към общите задължения се прибавят 3,3 трлн. долара, което е значително по-малко спрямо 21 трлн. долара през предходната година. Това показват данните в актуалния доклад на Института за международни финанси, цитиран от Ройтерс.

Дългът е завършил годината на ниво от около 243,2 трлн. долара спрямо 239,9 трлн. долара в края на 2017 г., след като в края на първото тримесечие на 2018 г. достигна номинален рекорд от 248 трлн. долара.

Стойностите от края на миналата година отбелязват малка промяна спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) в световен мащаб, приключвайки близо до съотношението през 2017 г. в размер на 317% от БВП. Въпреки това процентите „остават много високи спрямо историческите стандарти“, се казва в доклада.

На развитите пазари или тези, достигнали икономическо равновесие, задълженията нарастват с 2,2%, но съотношението спрямо БВП остава почти непроменено на около 390%. Но относителната стабилност в международен план не отразява увеличаването на процентите в страни като Япония, Франция и Австралия. В същото време понижаване на съотношението се наблюдава в Холандия и Португалия.

Дългът на САЩ нараства с най-много от 2007 г. насам, но силният икономически растеж тласка съотношението дълг/БВП до най-ниското му ниво от 2005 г. насам, въпреки че остава високо със своите 326%.

Дългът на развиващите се пазари от своя страна бележи най-бавното си увеличение от 2001 г. насам, прибавяйки около 1 трлн. долара или под 25% от средното увеличение за предходни пет години. Процентното изражение и тук остава стабилно на ниво от 212%.

Държавният дълг на развиващите се пазари достига рекордните 49,7% от БВП, като най-голямо е съотношението в регионален мащаб в Азия и Латинска Америка.

„Високите нива на лихвени разходи по публичния дълг застрашават продуктивното разпределяне на държавни ресурси“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още