IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моментът, в който кешът вече не е цар...

Иновациите във финансовата сфера, безкешовото плащане и отвореното банкиране бяха сред водещите теми на Money 20/20 в Амстердам

10:50 | 05.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хората на възраст между 18 и 29 години са „най-нелоялни“ към традиционните банки, като 63% обмислят промяна. В Обединеното кралство 18% обмислят да сменят банката си с дигитална през следващите 12 месеца, докато в континентална Европа средната стойност е 13%. Но понеже традиционните банки предлагат все повече и повече цифрови банкови продукти, все повече хора (39% през 2019 г. спрямо 32% през 2017 г.) поясняват, че ще останат верни на банката си.

Много от участниците на конференцията коментираха и тенденцията за изчезване на кешовото разплащане в обществата като едно от следващите големи предизвикателства пред финансовия сектор във времена, в които „кешът вече не е цар“.

„Това е една големите тенденции, като например Полша е добър пример. В тази страна практически може да излезеш от дома си без портфейл, пари в брой и дори карта, и да плащаш навсякъде само с мобилния си телефон“, твърди Бил Гайда.

В опита си да привлекат нови клиенти, в САЩ Walmart и Amazon създадоха предплатени дебитни карти, които могат да бъдат презаредени във физически магазини, за да помогнат на повече хора да пазаруват онлайн, дори ако нямат банкови сметки или кредитни карти.

Хийли Купър, главен изпълнителен директор на Zivelo, компания, която произвежда павилиони за продажба на дребно, твърди, че фирмата му има интерес към подобни машини, които да зареждат картите с пари в кеш. Той твърди, че търговците на дребно и ресторантите започват да се питат как да намерят баланса при методите на плащане, които биха могли или трябва да предложат.

Ново проучване пък показва, че трима от всеки петима възрастни смятат, че Великобритания ще бъде безкешово общество до 2030 г. Анализът на ThoughtWorks покзва, че 64% от респондентите смятат, че банковите извлечения и чековете са минало, а 24% могат да си представят банкови клонове, е които няма служители. 23% пък смятат, че филиалите на банките по улиците няма да съществуват изобщо до 2030 г.

Как изглеждат нещата в България?

До преди 5 години българинът плащаше най-често с карта за вещи с по-голяма стойност като черна и бяла техника. През миналата година фокусът ясно се измества върху по-малки по стойност ежедневни разплащания, става ясно от данни на българския дигитален портфейл phyre. Основна причина за по-честа употреба на картови и мобилни разплащания от потребителите е все по-широкото приемане на този вид трансакции от страна на търговците. Броят на безконтактните ПОС терминали у нас се е увеличил почти двойно от 2015 година насам като вече надвишава 138 000, a тенденцията е до края на годината всички терминали да приемат безконтактни и мобилни плащания. Друг фактор, който спомага за значителния ръст на безкешовите трансакции в стрраната, е бързото навлизане на мобилните плащания у нас. Данните ясно сочат, че потребителите, които предпочитат да плащат директно с мобилния си телефон, правят по-малки и чести покупки. За първото тримесечие на 2019 година средната сума за безконтактно плащане с телефон в България е 21 лв., докато с карта е 29 лв, сочат данните на phyre. За сравнение - през 2016 година сме пазарували с карта за средно 33 лева.

Данните показват, че потребителите на дигитални портфейли правят най-много покупки в петък, което е повлияно от подготовката за пътуване и зареждане на гориво, както и посещенията на ресторанти и заведения с развлекателен характер. Най-често българите плащат с телефоните си, когато пазаруват в големи хранителни вериги, бензиностанции, заведения за хранене и малки квартални магазини.

Прогнозата за растеж на мобилните плащания през тази година се затвърждава и от очакваното навлизане на Apple Pay в страната ни. Това ще позволи и на притежателите на iOS устройства също да се разплащат безконтактно с телефоните си. Към момента потребителите на дигитални портфейли имат възможността да плащат само с телефони с операционна система Android, става ясно от анализа.

Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
bonboniera29
преди 4 години
В днешно време парите не са ценни. Повече са средство за разплащане отколкото средство за натрупване: отрицателните лихви и програмата за финансови улеснения, отказването от златното покритие на парите принудиха хората да ги харчат бързо, а за инвестиции да вземат заеми.Това е в основата на изчезването на кеша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Кой ги пише тез глупави статии, бановото дело е все едно и също , още от времето на Овчарите от Сиена, откъдето се е пръкнала първата съвременна банка. Дали ще има физически офис, дали ще има интернет банкиране (и чрез него ще се комуникира), това не променя същността. Както едно времешния ЦУМ(за който го помни) и сегашния on-line магазин няма голяма разлика - пак се продават стоки, които трябва да стигнат до потребителя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 1
Специалист по всичко
преди 4 години
Спада делът на кеша в разплащанията, но той продължава да си е цар и то с голяма преднина пред останалите (с малки изключения в отделни географски райони). И това едва-ли ще се промени скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
брао Кухао, получаваш три бири от мени ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 1
khao
преди 4 години
за мен кеша винаги ще си остане цар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
ае я заеббете вий тия пропагандни раоти, после кат стане олеле че и с отрицателни лихви не мое си дръпнеш нищо от "новите технологии" и остааш с *** фустата ааааре нема нужда чааак толко безкешово. Да таксите за преводи са ниски с финтехите, Да що, Да не се ползват, ползвайте ги, то тва е захарчето и зарибявката за безкеша ама парите в джеба кат треа превод ше ги внесем нема страшно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още