IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моментът, в който кешът вече не е цар...

Иновациите във финансовата сфера, безкешовото плащане и отвореното банкиране бяха сред водещите теми на Money 20/20 в Амстердам

10:50 | 05.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Но иновациите и безкешовите разплащания не са единствената тема, която привлича вниманието на всички по време на тазгодишната конференция Money 20/20, във времена, в които инициативите за отворено банкиране са на челно място в дневния ред на финтех компаниите по целия свят.

И наистина – расте чувството, че никой не е съгласен с необходимостта от затворени граници и сътрудничество, когато става въпрос за бизнеса в тази индустрия. Отворените банкови инициативи в цяла Европа вече накараха регулаторните органи на САЩ да започнат да планират начини за изпреварване на конкуренцията.

А разпокъсаният пазар Азия може би неизненадващо дори надминава прогнозите за иновации за Европа за иновациите. Преди няколко години почти 70% от хората в главната конферентна зала не биха се съгласили с преедположението, че Азия и Китай ще са водещи в иновациите. Точно това обаче показаха анкетите сега – за ужас на американския президент Доналд Тръмп.

Но сякаш това не е толкова изненадващо - по-лесно да се изгради нещо от основата, когато няма нещо, което трябва да се събаря. Азия (подобно на Африка) няма проблем с наследството, както Европа и Северна Америка, което улеснява създаването на модерна инфраструктура, която да бъде готова за внедряване на отвореното банкиране.

Матю Чен, главен изпълнителен директор на най-големия доставчик на банкови технологии в Китай Sunline International, пояснява, че в Китай регулаторите са предприели „мек подход“ по отношение на всичко, което не е включено в черния списък. Това улеснява създаването на стандарти, след като се установи кое работи и кое - не.

Сред по-интересните нови фирми и стартъпи, които видяхме на конференцията, бяха Mymy, финансова услуга, спазваща шариатските правила, за мюсюлманското население в Индонезия и Малайзия; и, разбира се, Pepper, израелският претендент, чийто главен изпълнителен директор Михал Кисос Херцог открито похвали готовността на израелските регулатори да си сътрудничат с компаниите.

Kakao Bank, един от най-големите дигитални конкуренти на традиционните банки в света, с 9,3 милиона клиенти в Южна Корея, е също прекрасен пример за комбинацията от пазарни нужди, иновации и регулаторна и наследствена основа, която може да доведе до успех на финтех сектора.

И така - банките и потребителите трябва да бъдат подготвени за най-голямата промяна във финансите, откакто бе отсечена първата монета от благородни метали около 3000 година преди новата ера и откакто хартиените пари се появиха за първи път през 11-ти век.

А както казва Херцог, „колкото по-малко са купите за спагети (по-оплетени са законите и регуациите), толкова по-бързо ще се въвеждат иновациите и ще се внедряват новите характеристики и технологии“. И затова не бе никак чудно, че в рамките на форума бе организиран и панел, озаглавен „Да направим от спагетите лазаня".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
bonboniera29
преди 4 години
В днешно време парите не са ценни. Повече са средство за разплащане отколкото средство за натрупване: отрицателните лихви и програмата за финансови улеснения, отказването от златното покритие на парите принудиха хората да ги харчат бързо, а за инвестиции да вземат заеми.Това е в основата на изчезването на кеша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Кой ги пише тез глупави статии, бановото дело е все едно и също , още от времето на Овчарите от Сиена, откъдето се е пръкнала първата съвременна банка. Дали ще има физически офис, дали ще има интернет банкиране (и чрез него ще се комуникира), това не променя същността. Както едно времешния ЦУМ(за който го помни) и сегашния on-line магазин няма голяма разлика - пак се продават стоки, които трябва да стигнат до потребителя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 1
Специалист по всичко
преди 4 години
Спада делът на кеша в разплащанията, но той продължава да си е цар и то с голяма преднина пред останалите (с малки изключения в отделни географски райони). И това едва-ли ще се промени скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
брао Кухао, получаваш три бири от мени ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 1
khao
преди 4 години
за мен кеша винаги ще си остане цар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
ае я заеббете вий тия пропагандни раоти, после кат стане олеле че и с отрицателни лихви не мое си дръпнеш нищо от "новите технологии" и остааш с *** фустата ааааре нема нужда чааак толко безкешово. Да таксите за преводи са ниски с финтехите, Да що, Да не се ползват, ползвайте ги, то тва е захарчето и зарибявката за безкеша ама парите в джеба кат треа превод ше ги внесем нема страшно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още